Οικοδομήσιμα τα εκτός σχεδίου μικρά αγροτεμάχια

 

 

Εσπευσμένη απόσυρση του άρθρου 50 που καθιστούσε μη οικοδομήσιμα χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης σε όλη την Ελλάδα, ήταν το αποτέλεσμα των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε το νομοσχέδιο «για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», με το οποίο απαγορευόταν η δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, που χαρακτηρίζονταν αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας.

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η απόφαση, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης εμφανίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι αποσύρει το επίμαχο άρθρο που απαγορεύει την δόμηση σε αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων, που χαρακτηρίζονταν αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας.

«Κρίνεται σκόπιμο το άρθρο αυτό να αποσυρθεί και να επανέλθει ώστε να μην έχουμε πολίτες που αισθάνονται ότι κάπου αδικούνται», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης. Νωρίτερα, σφοδρή κριτική στην επίμαχη διάταξη είχαν ασκήσει οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ. Με το συγκεκριμένο άρθρο οι κάτοχοι εκτός σχεδίου εκτάσεων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, έχαναν το δικαίωμα να ανεγείρουν κτίσματα σε περίπτωση που το οικόπεδό τους είναι μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων, που αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο όριο. Πλέον, οι κάτοχοι τέτοιων γαιών μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών, ή και γραφείων μικρής κλίμακας εφόσον τα εν λόγω οικόπεδα πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *