Οι αυξήσεις εισιτηρίων ΟΑΣΑ που θα ισχύσουν από Δευτέρα

 

 

Ο ΟΑΣΑ προχωρά στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου. Οι προαναγγελθείσες για την Πρωτοχρονιά αυξήσεις πήραν παράταση ενός μήνα, με την επίσημη δικαιολογία των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από την αλλαγή της διοίκησης στον ΟΑΣΑ. Ευθύνη για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση νέας διοίκησης στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών φέρει αποκλειστικά το υπουργείο Υποδομών, το οποίο, παρά το γεγονός ότι είχε ανοίξει μέτωπο με τον πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΑ Γρ. Δημητριάδη, δεν προχωρούσε για σχεδόν έναν χρόνο στην αντικατάστασή του.

Η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου πρόκειται να διαμορφωθεί στο 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ η διάρκεια ισχύος του θα αυξηθεί στα 90 λεπτά από 70 λεπτά που είναι σήμερα. Η τιμή του μειωμένου ενιαίου εισιτηρίου παραμένει αμετάβλητη στα 0,60 ευρώ.

Η αύξηση είχε προαναγγελθεί από το φθινόπωρο και κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της διαμόρφωσης του συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές στο 23% από 13% που ήταν μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο η διατήρηση του ύψους των κομίστρων των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει κοστίσει στις συγκοινωνιακές εταιρείες, που κλήθηκαν να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, περίπου 2 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Στο μεταξύ έχουν ήδη επιβληθεί αυξήσεις σε ορισμένα μαζικά προϊόντα για τα οποία ουδείς ενημερώθηκε επισήμως, παρά μόνον οι έκπληκτοι επιβάτες που αποφάσισαν να τις προμηθευτούν και έκαναν τη διαπίστωση στα εκδοτήρια των συγκοινωνιακών φορέων. Η τιμή της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών θα παραμείνει σταθερή στα 30 ευρώ, όπως επίσης και η αντίστοιχη μειωμένη κάρτα στα 15 ευρώ. Ωστόσο η εξαμηνιαία κάρτα για όλα τα μέσα (εκτός αεροδρομίου) κοστίζει πλέον 170 ευρώ από 165 ευρώ και η ετήσια από 320 ευρώ φτάνει τα 330 ευρώ. Οι αντίστοιχες μειωμένες κάρτες έχουν αυξηθεί σε 85 ευρώ (από 83) και 165 ευρώ (από 160).

Ειδικότερα, πλέον η τιμή της μηνιαίας κάρτας για όλα τα μέσα και το αεροδρόμιο ανέρχεται σε 49 ευρώ από 45 ευρώ (25 ευρώ από 23 ευρώ η μειωμένη), η τριμηνιαία σε 142 ευρώ από 130 ευρώ (71 ευρώ από 65 ευρώ η μειωμένη), η εξαμηνιαία σε 250 ευρώ από 230 ευρώ (125 ευρώ από 115 ευρώ η μειωμένη) και η αντίστοιχη ετήσια κάρτα σε 490 ευρώ από 450 ευρώ (245 ευρώ από 230 ευρώ η μειωμένη).

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *