Άσχημα νέα για όλη την υφήλιο φαίνεται πως έχει η Ρωσία, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμύνης αναμένεται παγκόσμιο χάος λόγο του πολικού ψύχους που απειλεί να πλήξει όλη τη Δύση.
Πιο αναλυτικά η δύση πρόκειται να πέσει θύμα του χειρότερου χειμώνα στην ιστορία, ο οποίος θα είναι τόσο έντονος που οι ειδικοί τον ονομάζουν mini ice age (μικρή εποχή των παγετώνων). Ο επερχόμενος παγετώνας έχει ήδη αφήσει τα σημάδια του ερχομού του, με την Ισλανδία να βιώνει το πιο κρύο καλοκαίρι από το 1992, τη Σουηδία να διατηρεί ακόμα το χιόνι του περασμένου χειμώνα και τη Γροιλανδία να έχει σημειώσει μια αφύσικη συσσώρευση πάγου.
Αυτή τη στιγμή έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη μιας τεράστια μάζας ψύχους στον Β. Ατλαντικό, με τον δημοσιογράφο Chris Mooney, να τονίζει την ύπαρξη ψυχρών αέριων μαζών κατά το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά για μια εξαιρετικά χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα παρόμοια με εκείνη του 17ου αιώνα, όπου ο Τάμεσης πάγωσε.
Η ιστορία μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι όποτε έχει πλήξει την Γη ένας χειμώνας τέτοιου μεγέθους, έχουν παρουσιαστεί μεγάλες ανατροπές κοινωνιών και των κυβερνήσεων, δημιουργώντας ένα διεθνές χάος.
Για την πολιτική και κοινωνιολογική αναταραχή που είχαν φέρει οι παγετώνες του παρελθόντος μιλά ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Martin Armstrong, αναφέροντας τα εξής: «Αν πάρουμε το 2015.75 [1η Οκτωβρίου 2015] και μετακινηθούμε προς τα πίσω στο χρόνο ανά διαστήματα 309.6 ετών, ερχόμαστε όχι μόνο στις περιόδους που το κλίμα μετατράπηκε σε πολύ ψυχρό,αλλά καταλήγουμε επίσης σε περιόδους πολιτικών αλλαγών στην κυβέρνηση.
Η αγορά του 1700 έδωσε την έναρξη της εξέγερσης κατά της μοναρχίας. Την περίοδο του 1396 ήταν η αρχή του καπιταλισμού, με τη μαύρη πανούκλα να σκοτώνει, περίπου το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Το έτος 777 άρχιζε να εδραιώνεται εκ νέου η διαμόρφωση των εθνικών κρατών της Ευρώπης,με την έναρξη της σαξονικής εισβολής του Καρλομάγνου. Στον προηγούμενο κύκλο ήταν η πτώση της Ρώμης. Όλες αυτές οι ανατροπές είχαν λάβει χώρα παράλληλα με τις κλιματικές αλλαγές. Το ακραίο ψύχος φέρνει υψηλό στρες στους ανθρώπους.»