Μόνιμο Ιμάμη βάζουν στην Αγιά Σοφιά οι τουρκαλάδες! Τα μαχητικά τους κάνουν πάρτυ στο Αιγαίο

Μόνιμος ιμάμης στην Αγιά Σοφιά, αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον “Σουλτάνο” Ταγίπ Ερντογάν και μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας μέσα σε 48 ώρες. Ο Τούρκος πρόεδρος εντείνει τις προκλήσεις του (Vids).Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Ανατολή (Anadolu) αλλά και η Yeni Şafak, διορίστηκε μόνιμος ιμάμης στην Αγιά Σοφιά. Επισήμως αυτή η θέση παρέμενε κενή από το 1935, παρότι προβλεπόταν στο οργανόγραμμα. Η είδηση επιβεβαιώνεται και από την υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων.

 

Η Αγιά Σοφιά έγινε μουσείο το ’35 με απόφαση Κεμάλ Ατατούρκ και οι πιστοί μουσουλμάνοι άκουγαν τη φωνή του ιμάμη δύο φορές τη μέρα. Μετά την απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φατίχ και της υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων στην οποία και εντάσσεται η Αγιά Σοφιά, ο ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της μέρας και η φωνή του θα ακούγεται ημερησίως, πέντε φορές.

Οι μουσουλμάνοι μέχρι τώρα προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Πρώτος.

Αξίζει να σημειωθεί όμως πως το πρωί του περασμένου Σαββάτου, μουεζίνης απήγγειλε τη μουσουλμανική ψαλμωδία “αζάν” μέσα από τον χώρο του ναού, σε ζωντανή μετάδοση από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet. Κάτι τέτοιο είχε να γίνει 85 χρόνια. Το “αζάν” θα ακούγεται πλέον από τους μιναρέδες, όπως αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safak σε εκτενές της ρεπορτάζ.

 

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται μετά την απαγγελία του Κορανίου τον περασμένο Ιούλιο, για πρώτη φορά μέσα στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας με τηλεοπτική προβολή. Η κίνηση αυτή είχε δημιουργήσει διπλωματικό ζήτημα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία καθώς εντός του χώρου του μουσείου δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.

 

 

Μπαράζ προκλήσεων και νέα αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται άλλωστε οι τουρκικές προκλήσεις. Προχθές, μιλώντας σε κοινοτάρχες στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αμφισβήτησε εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης αναφέροντας ενδεικτικά: “Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες, μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε. Οι νέοι μας πρέπει να ερευνήσουν καλά τη Συνθήκη”.

Επί της ουσίας ο Ερντογάν εντείνει τις προσπάθειες του για ενίσχυση του θεοκρατικού κράτους προσπαθώντας να “τονώσει” το κοινό του, ενώ από την άλλη τα βάζει με τους κεμαλιστές και τους οπαδούς του Γκιουλέν, τον οποίο εξ αρχής κατηγόρησε ως “υποκινητή” του πραξικοπήματος.

Τέλος, θυμίζουμε πως χθες τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη και δύο CN-235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως. Καταγράφηκαν 6 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 28 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Οι περισσότερες σημειώθηκαν από αεροσκάφος CN-235. Δύο από τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι πτήσεις του αεροσκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής πάνω από την Παναγιά του συγκροτήματος Οινουσών, στα 3.400 πόδια στις 03:39 και 05:32 π.μ. αντίστοιχα.

Όπως γνωστοποίησε το ΓΕΕΘΑ, σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισης τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Είναι η τρίτη φορά που σημειώνεται εμπλοκή μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών, μετά από το πραξικόπημα στην Τουρκία. Δύο τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *