Βάζουν μεζούρα στο Έβερεστ!

Το ακριβές υψόμετρο της αποκαλούμενης Στέγης του Κόσμου θα προσπαθήσει να διαπιστώσει νέα ερευνητική αποστολή που οργανώνει στο Εβερεστ η κυβέρνηση του Νεπάλ.

To όρος Έβερεστ βρίσκεται μεταξύ του Νεπάλ και του Θιβέτ, είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αν και έχουν γίνει διάφορες μετρήσεις στο Εβερεστ εκείνη που θεωρείται ως εγκυρότερη είναι αυτή που έγινε από ινδική αποστολή το 1954 και έδειξε ότι η ψηλότερη κορυφή του όρους βρίσκεται σε υψόμετρο 8.848 μέτρων.

Ομως ο τρομερός σεισμός των 7.8 Ρίχτερ το 2105 στο Νεπάλ έχει οδηγήσει κάποιους ειδικούς στην εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανό ο σεισμός να προκάλεσε γεωλογικές αλλαγές που έχουν επηρέασει το ύψος του Εβερεστ. Ετσι η κυβέρνηση του Νεπάλ αποφάσισε να οργανώσει μια αποστολή μέτρησης στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Νεπάλ αλλά και άλλες χώρες για να μετρήσουν εκ νέου το επιβλητικό όρος.

«Το Νεπάλ δεν έχει κάνει ποτέ κάποια μέτρηση του Εβερεστ παρά το γεγονός ότι το βουνό βρίσκεται μέσα στα εδάφη μας. Θέλουμε εκτός των άλλων να δείξουμε ότι το Νεπάλ είναι ικανό να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα.

Η ομάδα των ειδικών ασχολείται αυτή την στιγμή με τον καθορισμό της μεθοδολογίας που θα ακολουθήσει. Αν όλα πάνε καλά σε περίπου 24 μήνες θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα της μέτρησης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γκανές Πρασάντ Μπάτα, κυβερνητικό στέλεχος του Νεπάλ.

Οπως σε κάθε αποστολή στο Εβερεστ έτσι και σε αυτή πολύτιμοι βοηθοί θα είναι οι οδηγοί Σέρπα που θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό και τα όργανα της μέτρησης στα σημεία που θα υποδείξουν οι ερευνητές.

in.gr

Σχετικό περιεχόμενο

Καταπληκτικά νέα για την νόσο Αλτσχάιμερ
  Ένα πειραματικό φάρμακο επιβράδυνε την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου...
Read more
Μούμιες μπαμπουίνων από το χαμένο Βασίλειο του Πουντ
Ήταν πριν από περίπου 4.500 χρόνια όταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι...
Read more
Έρευνα: Ποιοι έχουν «φυσική ανοσία» στον κοροναϊό
Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής δύο Έλληνες της διασποράς, ανακάλυψαν...
Read more
Κλιματικό χάος: Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος σε πόλη της Σιβηρίας
Θερμοκρασία – ρεκόρ καταγράφηκε στην Αρκτική, γεγονός το οποίο προκάλεσε...
Read more
ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.