Η ενδυμασία στα χρόνια του μεσαίωνα

Η ένδυση των αντρών στον μεσαίωνα Τον 13ο αι. οι άντρες φορούσαν μια μακριά πουκαμίσα με στενά μανίκια και από πάνω ένα χιτώνιο, το φαιλόνιο. Την ενδυμασία αυτή συμπλήρωναν οι βράκες και οι λωρίδες με τις οποίες κάλυπταν τα πόδια τους. Από πάνω φορούσαν το βαρδοκούκουλο (είδος μανδύα με κουκούλα από κατσικίσιο μαλλί). Ο μανδύας των ευγενών που ονομαζόταν κάπα, παρασκευαζόταν από λεπτότερο ύφασμα και ήταν εξαιρετικά φαρδύς γιατί έπρεπε να φοριέται πάνω από την πανοπλία.

O 14ος ήταν η αρχή αυτού που λέμε μόδα. Οι πρίγκιπες και οι ευγενείς φορούσαν πολυτελή ρούχα, ενώ οι χωρικοί σκληρά και άκομψα .Τώρα όμως μια νέα τάξη, οι εύποροι, ήθελαν να συναγωνιστούν σε επίδειξη με τους άρχοντές τους. Το στυλ των ρούχων, τα παπούτσια και τα καπέλα ποίκιλαν, καθώς οι άνθρωποι ντύνονταν για να δείξουν την εκκεντρικότητα τους. Ως αντίδραση, έγιναν νόμοι που όριζαν τι ακριβώς επιτρεπόταν να φορούν τα άτομα της κάθε τάξης. Τα ρούχα του 14 ου αι. ήταν πολύ πιο εφαρμοστά από πριν. Άρχισαν να χρησιμοποιούν κουμπιά στο μπροστινό μέρος και στα μανίκια. Οι άνδρες φορούσαν ρούχα με χοντρό φοδράρισμα στο στέρνο, για να φαίνονται εύσωμοι και δυνατοί. Οι ζώνες εφάρμοζαν χαλαρά στους γοφούς

Η ενδυμασία των γυναικών Για τις γυναίκες ήταν πολύ σημαντικό να ντύνονται ωραία και σύμφωνα με την <<μόδα>> της εποχής. Τα ρούχα τους ήταν συνήθως μακριά φορέματα με φαρδιά μανίκια. Ήταν σχεδόν πάντα μονόχρωμα με διακριτικά σχέδια στον λαιμό.

Τα κοσμήματα του μεσαίωνα Τα κοσμήματα του μεσαίωνα είναι των ίδιων ειδών με τα σημερινά. Τα φορούσαν οι γυναίκες για να δείχνουν πιο όμορφες και συχνά φανέρωναν και την κοινωνική τους τάξη. Χωρίζονται στα περιδέραια, τα βραχιόλια, τα σκουλαρίκια και τα δαχτυλίδια.

Τα νυφικά κατά τον μεσαίωνα Μολονότι στον Μεσαίωνα επικρατούσε οικονομικό και πολιτικό σκοτάδι, οι γαμήλιες τελετές ήταν πραγματικά διασκεδαστικές και υπερβολικά κεφάτες. Στις γαμήλιες δεξιώσεις συχνά φορούσαν έντονα και ζωηρά χρώματα όπως κόκκινο, χρυσό και ασημένιο, μια πρακτική που αντανακλά την προτίμηση πολλών νυφών, ακόμη και σήμερα, για ζωηρά και όμορφα συνδυασμένα χρώματα.

Αυτή την περίοδο εμφανίστηκε το πρώτο ολόλευκο νυφικό, φορεμένο από την πριγκίπισσα Philippa,την κόρη του Henry IV της Αγγλίας, η οποία παντρεύτηκε τον Eric της Δανίας το 1406. Και παρόλο που η ιδέα του γάμου από αγάπη δεν ίσχυε για μερικούς αιώνες, το συναίσθημα του έρωτα άρχισε τουλάχιστον να παρουσιάζεται στην ποίηση εκείνης της εποχής.

Η αριστοκρατία φορούσε επιβλητικά, αστραφτερά, με λαμπερά χρώματα επίσημα ενδύματα και νυφικά κατασκευασμένα από μετάξι. Οι ράφτρες χρησιμοποιούσαν χρυσές και ασημένιες κλωστές για να κεντήσουν περίτεχνα σχέδια εμπνευσμένα από μύθους, τη φύση ή τη θρησκεία.Η ενδυμασία των ιερέων στον μεσαίωνα Οι ιερείς του μεσαίωνα φορούσαν τα άμφια.

Τα ιερατικά άμφια είναι τα ενδύματα που χρησιμοποιούνται από τους κληρικούς κατά τη Θεία Λειτουργία και άλλες ακολουθίες και εκκλησιαστικές τελετές. Ταυτόχρονα αποτελούν διακριτικά της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και εξουσίας. Τα άμφια δεν έχουν αλλάξει πολύ από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα, καθώς αποτελούν κομμάτι της χριστιανικής θρησκείας, η οποία αναπτύχθηκε εκείνη την εποχή.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *