Μειώσεις έως 30% σε συντάξεις τραπεζοϋπαλλήλων

 

 

Μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από 25% έως 30% για περίπου 10.000 συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους, που λαμβάνουν σύνταξη μέσω του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, «έκρυβε» τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό, και η οποία υποχρεώνει το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) να ενταχθεί στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Στην πράξη, πρόκειται για διάταξη που προστέθηκε έπειτα από πίεση των πιστωτών, καθώς στο προσχέδιο του μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζεται ξεκάθαρα ότι πρέπει να καταργηθούν όλα τα προσυνταξιοδοτικά δικαιώματα και οι διατάξεις που παρέχουν προνομιακή μεταχείριση σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων.

Εως τώρα το ΕΤΑΤ χορηγούσε συντάξεις με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς σε 6.310 πρώην εργαζόμενους της Εμπορικής Τράπεζας, σε 3.086 πρώην εργαζόμενους της Τράπεζας Πίστεως (νυν Alpha Bank) και σε 472 πρώην εργαζόμενους της Αττικής Τράπεζας, που κατά μέσον όρο κινούνταν πέριξ των 1.200 ευρώ. Στην τροπολογία που κατέθεσε το υπ. Εργασίας ορίζεται ότι από την έναρξη ισχύος του νόμου η προσυνταξιοδοτική παροχή θα υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης 1,75%, που είναι μικρότερο από το 3,3%, που έως σήμερα υπολογίζονταν οι συγκεκριμένες συντάξεις. Επίσης, σημειώνεται στην τροπολογία ότι «οι ήδη καταβαλλόμενες παροχές αναπροσαρμόζονται», ενώ όσοι δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης χάνουν το προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα και απλώς οι αυξημένες εισφορές που έχουν πληρώσει θα υπολογιστούν ως προσαύξηση της μελλοντικής σύνταξης.

Με άλλες τροπολογίες, δίνεται τρίμηνη ανάσα στα Ταμεία των δημοσιογράφων, καθώς το αγγελιόσημο καταργείται από την 1η Αυγούστου, προβλέπεται η σύσταση Ειδικής Επιτροπής στο ΙΚΑ για τη ρύθμιση χρεών των φτωχών οφειλετών (οι ρυθμίσεις θα αφορούν χρέη έως 600.000 ευρώ, καθώς για ποσά υψηλότερα απαιτείται η εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), ενώ βελτιωτικές διατάξεις κατατέθηκαν και για τους ενστόλους. Συγκεκριμένα, για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου (και όχι από την έναρξη ισχύος του νόμου). Παράλληλα, προβλέφθηκε ότι για τους ενστόλους θα χορηγούνται οι συντάξεις λόγω θανάτου με τον ίδιο τρόπο που χορηγούνται οι συντάξεις ανικανότητας. Τέλος, ο υπουργός Εργασίας έκανε δεκτή εν μέρει τροπολογία σύμφωνα με την οποία η προσωρινή σύνταξη και το εφάπαξ βοήθημα θα καταβάλλονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα σε δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και στους γονείς και κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία.

Την τελευταία στιγμή αποσύρθηκαν διατάξεις που αφορούσαν την επιχειρηματικότητα και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αναλυτικά, εκτός νόμου βρέθηκε η διάταξη που μετέφερε εξ ολοκλήρου την ευθύνη όχι μόνο για οφειλές προς τα Ταμεία αλλά και για υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, στα μέλη ανώνυμων εταιρειών με ποσοστό άνω του 10%, καθώς και το άρθρο που προέβλεπε τη διαγραφή χρεών προς τα Ταμεία, εφόσον αυτά χαρακτηριστούν ανεπίδεκτα προς είσπραξη.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *