Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον «εμφύλιο» στη Βουλή

Την εικόνα ρήξης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Π. Λαφαζάνη να ανακοινώνει τη δημιουργία πολιτικού φορέα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να βάλλει κατά πάντων, χαρακτηρίζοντας ακόμη και ως «δοτό» τον Δ. Μάρδα, ανέδειξε το απόγευμα της Πέμπτης, η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών της Βουλής για την έγκριση του νέου μνημονίου.

Έπειτα από μια σχεδόν εννιάωρη συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από πολιτικές και προσωπικές κόντρες, οι επιτροπές έκαναν δεκτό κατά πλειοψηφία το τρίτο μνημόνιο ενώ την ίδια στιγμή κατέστη απολύτως σαφές ότι μετά και την αναμενόμενη υπερψήφιση της συμφωνίας από την Ολομέλεια, η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τελείως διαφορετική με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και σίγουρα την επίσπευση των εκλογών.

Η σύγκρουση με τον Λαφαζάνη

Στα άκρα οδηγείται η ρήξη της κυβέρνησης με τον Π. Λαφαζάνη, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης προχώρησε  στην ανακοίνωση της ίδρυσης κινήματος προκαλώντας την οργή του Μεγάρου Μαξίμου.

Πηγές από το Μαξίμου, κατηγόρησαν τον Π. Λαφαζάνη ότι η ανακοίνωση ίδρυσης κινήματος αποτελεί ειλημμένη του από καιρό απόφαση και πως οι απόψεις που πρεσβεύει περί «Δραχμής με Μνημόνιο», απηχούν τις θέσεις του Σόιμπλε και όχι τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απόφαση του Π. Λαφαζάνη να ανακοινώσει την Πέμπτη σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το πρόπλασμα νέου πολιτικού φορέα, οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Και προσέθεταν: «Επειδή, ωστόσο, ο Π. Λαφαζάνης δικαιολογεί την φανερή, πλέον, δραστηριότητά του για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, επικαλούμενος την προσήλωση του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στην Δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο – δηλαδή Δραχμή με Μνημόνιο – μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ΟΧΙ, δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το Ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωσε την ίδρυση ενός «ενωτικού κινήματος που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη». Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν ακόμη οι Αλέκος Βερναρδάκης, Νίκος Γαλάνης, Δημήτρης Κάβουρας, Δημήτρης Καλτσώνης, Παναγιώτης Μαντάς, Αντώνης Νταβανέλος, Ανδρέας Παγιάτσος, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Δημήτρης Σαραφιανός, Μαρία Σουάνη, Θέμης Τζήμας, Λάμπρος Χήτας.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή, επιβεβαίωσε ότι δημιουργούνται Επιτροπές Αγώνα κατά του Μνημονίου, καθώς «όταν κάτι δεν το αποδέχεσαι, μάχεσαι εναντίον του».

Στην παρατήρηση ότι «έτσι μάχεσαι και κατά της κυβέρνησης», έκανε λόγο για «μεταβατική κατάσταση», ενώ στην παρατήρηση πως ο πρωθυπουργός (και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας) ως πρόεδρος της ΚΟ, μπορεί να σας διαγράψει», είπε «δεν νομίζω, υπάρχει καταστατικό του κόμματος και κανονισμός της ΚΟ. Από βουλευτές θα μας διαγράψει; Ας μας διαγράψει».
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου και μάλιστα από μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε για να καταργήσει τα δύο προηγούμενα, ισοδυναμεί με καταστροφή για τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία.

Το νέο Μνημόνιο σημαίνει ακόμη περισσότερη λιτότητα, συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών και διαιώνιση του καθεστώτος επιτροπείας της χώρας.

Το νέο Μνημόνιο ανατρέπει πλήρως την εντολή του ελληνικού λαού, που απέρριψε συνολικά στις 5 Ιουλίου τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας και νεοαποικιακής εξάρτησης.

Σε όλη τη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων ο λαός εναντιώθηκε με κάθε τρόπο στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς και απαίτησε μία Ελλάδα ανεξάρτητη, δίκαιη, ανασυγκροτημένη, δημοκρατική και κυρίαρχη.

Το μνημόνιο αυτό όπως και τα προηγούμενα, χρειάζεται να συναντήσει την ακόμα πιο πλατιά αγωνιστική αντίσταση μίας αλληλέγγυας και αποφασισμένης κοινωνίας. Αυτήν τη στιγμή επιβάλλεται να συνεχίσουμε στο δρόμο της 5ης Ιουλίου μέχρι το τέλος, μέχρι την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, με εναλλακτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανασυγκροτημένη, κοινωνικά δίκαιη.

Ο αγώνας ενάντια στο νέο Μνημόνιο αρχίζει τώρα, με την κινητοποίηση του λαού σε κάθε γωνιά της χώρας. Για να αναπτυχθεί και να νικήσει αυτός ο αγώνας, είναι αναγκαία η άμεση λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.

Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.\

Ο αγώνας που οδήγησε στον θρίαμβο του Όχι της 5ης Ιουλίου συνεχίζεται και θα νικήσει.
Οι υπογράφοντες
Βερναρδάκης Αλέκος
Γαλάνης Νίκος
Κάβουρας Δημήτρης
Καλτσώνης Δημήτρης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μαντάς Παναγιώτης
Νταβανέλος Αντώνης
Παγιάτσος Ανδρέας
Σακελλαρόπουλος Σπύρος
Σαραφιανός Δημήτρης
Σουάνη Μαρία
Τζήμας Θέμης
Χήτας ΛάμπροςΟ «δοτός» Μάρδας

Ζωή κατά πάντων

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε προσωπικά στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, τον οποίο χαρακτήρισε «δοτό», καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τροπολογίες που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή (για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις συντάξεις).

Ο κ. Μάρδας της απάντησε: «Είτε δοτός είτε αιρετός έχουμε δώσει τον ίδιο όρκο. Μπορεί να μην έχω εκλεγεί, όπως ορθά σημειώνεται, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την ευθύνη που έχω, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλω».

Η κ. Κωνσταντοπούλου εγκάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης, γιατί –όπως είπε- δεν έχουν το δικαίωμα να αφήνουν να εμφανίζονται δικαιωμένοι οι κ.κ. Χατζηδάκης, Βρούτσης, Γεωργιάδης, ενώ έκανε λόγο και για σχέσεις της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή, αναφερόμενη στο βίντεο Μπαλτάκου.

«Κύριε Μάρδα, δικαιώνετε όλους αυτούς που παρουσιάζουν ως μόνη λύση την ακροδεξιά και τον φασισμό» πρόσθεσε, προκαλώντας την αντίδραση των κ. κ. Γεωργιάδη και Χατζηδάκη.

Συνεχίζοντας τη χθεσινοβραδινή της κόντρα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, η πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε ότι εδώ και μήνες «μου έχετε πει ‘θα σε τελειώσουμε’». Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε όσα είπε η κ. Κωνσταντοπούλου «ψεύδη και χυδαιότητες».

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος κάλεσε την πρόεδρο της Βουλής «να μαζέψει τη γλώσσα της».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *