Το άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου, εστίασης – Στο τέλος τα bar

Τον οδικό «χάρτη» για την σταδιακή άρση του lockdown συζητούν ήδη τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας. Μπορεί αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας να μην επιτρέπουν αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ωστόσο με την οικονομία να αιμορραγεί για κάθε μέρα του lockdown γίνεται κατανοητό πως πρέπει αργά ή γρήγορα να κοιτάξουμε τα «άνοιγμα» της χώρας, πάντα υπό όρους.

Ένα… μονοπάτι της επόμενης, αυτής που θα αποκαλούσαμε μετα-lockdown εποχή σκιαγράφησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Αρχικά, η κ. Πελώνη «έδειξε» στην παράταση του των περιοριστικών μέτρων για μια ακόμη τουλάχιστον εβδομάδα, κάτι που λίγο – πολύ ήταν αναμενόμενο.

Αν και η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες εντούτοις περιέγραψε τις τρεις φάσεις κατά τις οποίες θα γίνει η έξοδος από το lockdown.

Όλα αυτά τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που ζητούν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό μεν έλεγχο, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουν αποκλιμάκωση στα κρούσματα κοροναϊού.

Έξοδος από το lockdown σε τρεις φάσεις

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η αρχή της εξόδου από το «τούνελ» του κοροναϊού θα γίνει -κατά πάσα πιθανότητα- στις 22 Μαρτίου και θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση θα αφορά το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων έως τα τέλη Μαρτίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες. Δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και στη συνέχεια τα δημοτικά. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η κα. Πελώνη δεν έκανε καμία αναφορά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, τα οποία φαίνεται να μην βρίσκονται στη λίστα της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα, με την κυβερνητική εκπρόσωπο δεν αναμένεται να υπάρξει παράταση του σχολικού έτους, ένα από τα σενάρια που είχε στο τραπέζι το υπουργείου Παιδείας προκειμένου να καλυφθεί η ύλη στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Προσβλέπουμε και ελπίζουμε πως το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πριν το τέλος του μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μάλιστα έθεσε την 22η Μαρτίου ως μια από τις ημερομηνίες που μπορεί να ανοίξει το λιανικό εμπόριο. «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Μάλιστα η  πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος τόσο των σχολείων όσο και καταστημάτων από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου.

«Τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει. Τα πάρτι που γίνονται είναι από αντίδραση, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν άλλο κλεισμένα», επισήμανε η κ. Παγώνη.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, παρά την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, εδώ και 2 εβδομάδες υπάρχει ενδονοσοκομειακός πόλεμος σε κάθε νοσοκομείο, καθώς έχουν ενωθεί κλινικές κι έχουν διπλασιαστεί τα κρεβάτια ασθενών για COVID.

Ακολουθεί η εστίαση

Στη συνέχεια και εφόσον δεν παρατηρηθεί έκρηξη κρουσμάτων από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση. 

Αυτή θα περιλαμβάνει το άνοιγμα της εστίασης εντός του Απριλίου μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετάδωσε το MEGA, ή επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης είναι η 12η Απριλίου. Εφόσον δεν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε το άνοιγμα θα μεταφερθεί μια εβδομάδα, δηλαδή στις 19 του ίδιου μήνα.

Η εν λόγω ημερομηνίες δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού από την κυβέρνηση θέλουν προλάβουν τα μαγαζιά το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά τη 12η Απριλίου.

Εφόσον ανοίξουν λοιπόν, μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, η εστίαση θα λειτουργεί σε ανοιχτούς χώρους.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, τα μέτρα αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο αυστηρά από αυτά που είχαμε συνηθίσει πριν το κλείσιμό της, τον περασμένο Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως τέσσερα άτομα.

Ακόμα, το σχέδιο είναι να γίνονται πολύ συχνά τεστ στους εργαζόμενους. Τα χρήματα για τα covid test θα καλυφθούν εν μέρει από την κυβέρνηση. Δηλαδή, θα επιδοτηθούν οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους, όπως έγινε με τις σόμπες εξωτερικού χώρου.

Η εστίαση έχει δεχτεί ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα, με τα καταστήματα να είναι κλειστά για 5 και πλέον μήνες. Αυτός είναι ο λόγος που από την κυβέρνηση ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στο άνοιγμα της και θέλουν να στηρίξουν τον κλάδο με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσει να επανέλθει.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε ότι το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση, όμως σε εξωτερικούς χώρους.

Στο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στο MEGA.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.

«Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε.

Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.

«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει.

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.

Ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», εξήγησε.

Τέλος… όλα τα υπόλοιπα!

Τέλος, στην τρίτη και τελευταία φάση αναμένεται -εφόσον έχουν πάει καλά οι προηγούμενες δύο- να μπούμε τον Μάιο.

Η τρίτη φάση θα σημάνει ουσιαστικά και τη σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού.

Βέβαια, αυτό θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, αλλά και από την καθιέρωση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Μάλιστα η σχετική πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, όπως η ίδια ανέφερε στην επιστολή τους προς τους ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται να υιοθετηθεί στις 17 Μαρτίου και θα πρέπει οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το άνοιγμα της χώρας, αφού τότε σχεδιάζεται να «σηκώσουν» ρολά bar και γυμναστήρια.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *