Προβληματισμός για το σφοδρό κύμα κοροναϊού που ερχεται

Έντονος προβληματισμός παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες κυρίως στο επιστημονικό, αλλά και στο κυβερνητικό επιτελείο, με τους ειδικούς να προαναγγέλλουν ένα τρίτο -σφοδρότερο- κύμα κοροναϊού, το οποίο θα πυροδοτήσει από τη μια η χαλάρωση μας στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε ανήμερα των εορτασμών των Θεοφανίων.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουμε «μάρτυρες» εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων, με πολλούς να κάνουν ήδη λόγο για τρίτο κύμα κοροναϊού, περίπου τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση που θα επικρατήσει στη χώρα τις επόμενες μέρες εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί να γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα.

Τα σημερινά 510 κρούσματα, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ένδειξη για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, αφού πρόκειται για αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν χθες, Τετάρτη, ανήμερα της γιορτής των Θεοφανίων. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη διενεργήθηκαν πάνω από 30.000 τεστ, έναντι 8.697 την Τετάρτη. Πρόκειται για μείωση περίπου 21.000 τεστ, που δικαιολογούνται από την υπολειτουργία των διαγνωστικών κέντρων, λόγω της αργίας.

Παρ ‘όλα αυτά και παρά την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν σήμερα άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων σε όλες τις περιοχές, ακόμα και σε αυτές με επιβαρυμένο φορτίο. Πρόκειται για μια απόφαση που προκαλεί προβληματισμό, αφού μπορεί να λένε ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν το ίδιο με τους μεγάλους από τον φονικό ιό, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση προκαλούνται ερωτηματικά για την αρχική απόφαση να κλείσουν τα σχολεία. Μάλιστα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την κατάσταση της χώρας, θα αυξηθεί η κινητικότητα στους δρόμους από γονείς που πηγαινοφέρνουν τα παιδιά από και προς τα σχολεία.

Και αν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο με τα γυμνάσια και τα λύκεια. Αυτό διότι, οι ειδικοί φαίνεται πως προβληματίζονται και θέλουν περιμένουν περίπου μια εβδομάδα για να πάρουν την απόφασή τους. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση τουλάχιστον για 10 ακόμα μέρες.

Ακόμα πιο δύσκολη εξίσωση θεωρείται το άνοιγμα της αγοράς, αφού παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άνοιγμα των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, ωστόσο αυτό είναι ένα σενάριο που δείχνει να απομακρύνεται. Η κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο, όπου οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν με θέμα το άνοιγμα της αγοράς, με τις αποφάσεις να ανακοινώνονται μέσα στη μέρα.

Κρίσιμο είναι και το ζήτημα της άρσης του lockdown, το οποίο -όπως όλα δείχνουν- δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα. Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Επιτροπή, σύμφωνα με το Star, αναφέρουν πως η πλειοψηφία των γιατρών που συμμετέχουν στην Επιτροπή έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν την Παρασκευή θα εισηγηθούν συνέχιση του lockdown, συνέχιση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό,  «όχι» στο λιανεμπόριο ακόμα και με τη μέθοδο του click away, φυσικά «όχι» στην εστίαση, αλλά ούτε κομμωτήρια – «νυχάδικα».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →