Ξεκίνησαν εμβολιασμοί στην Ειδομένη

 

 

Από την Ειδομένη ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιαστικής κάλυψης προσφύγων και μεταναστών, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, με στόχο να επεκταθεί σε όλους τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Όπως ανακοινώθηκε, οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και στην εκστρατεία συμμετέχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Οι εμβολιασμοί αφορούν παιδιά μέχρι 15 ετών και τα εμβόλια γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, ενώ αφορούν ασθένειες, όπως διφθερίτιδα, τέτανος, ιλαρά, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα, πνευμονιόκοκκος και γρίπη.

Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν ήδη ενημερώσει τους γονείς στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ενώ στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η γενίκευση της καμπάνιας εμβολιασμού σε όλους τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και των διεθνών οργανισμών.

Επίσης, μεταξύ άλλων έγινε γνωστό ότι χθες αναχώρησαν από την Ειδομένη άλλα τέσσερα λεωφορεία κι ένα βαν, με προορισμό τα κέντρα φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια και την Πιερία.

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νικόλαου Τόσκα κατέθεσαν ενώπιον της Εισαγγελέως Εφετών Θεσσαλονίκης, έξι κάτοικοι της Ειδομένης, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ξανθούλα Σουπλή, για την κατάσταση που επικρατεί στον άτυπο προσφυγικό καταυλισμό.

Οι μηνύοντες καταγγέλλουν την «πλήρη απουσία κρατικού ελέγχου από καταυλισμούς καίριας σημασίας, όπως ο καταυλισμός της Ειδομένης, με ευθύνη κυρίως του ως άνω μηνυόμενου, ο οποίος δεν λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και έχει επιτρέψει να γίνει η περιοχή ένα “ξέφραγο αμπέλι” που ο καθένας κάνει ό,τι του αρέσει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».

Επίσης, υποστηρίζουν ότι καθημερινά στην Ειδομένη τελούνται διάφορα αδικήματα, ενώ «προκαλούνται φθορές και βανδαλισμοί στα σπίτια του χωριού αλλά και στις δημόσιες υποδομές αφού οι μετανάστες και οι πρόσφυγες χωρίς κανέναν έλεγχο εισέρχονται στα σπίτια μας και τα καταστρέφουν», ενώ επισημαίνεται ο κίνδυνος «που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες ως προς την υγεία τους ή ακόμη και τη ζωή τους, ελλείψει οποιασδήποτε βοήθειας από αρμόδια κρατικά όργανα».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *