Ξεκινά η επιστροφή των αγροτικών ενισχύσεων σε πρώτη φάση

 

 

Με μείωση των αγροτικών ενισχύσεων για 12.000 αγρότες ξεκινά η πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων που δόθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Όπως ενημέρωσε ο κ Βαγγέλης Αποστόλου οι βασικές ενισχύσεις που θα δοθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο – Νοέμβριο θα είναι μειωμένες προκειμένου να εξοικονομηθούν 40.000.000 ευρώ. Σε πρώτη φάση το μέτρο αφορά περίπου 12.000 αγρότες που είχαν λάβει ενισχύσεις από το  πακέτο «Χατζηγάκη» την περίοδο 2008 – 2009 και η Κομισιόν απαιτεί την ανάκτησή τους βάσει της αμετάκλητης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τις έκρινε παράνομες.

Η απόφαση αφορά μόνο όσους δικαιούνται ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ.

Η παραδοχή δε του υπουργού πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται την απαλλαγή από τους καταλογισμούς μόνο για τους αποβιώσαντες που υπολογίζονται σε 48.000 αποτελεί στην ουσία προαναγγελία για επέκταση του “κόφτη” αγροτικών ενισχύσεων προκειμένου να εισπραχθεί το συνολικό ποσό που απαιτείται.

Υπενθυμίζεται πως το αρχικό πακέτο «Χατζηγάκη» αφορούσε περίπου 720.000 αγρότες που έλαβαν ενισχύσεις ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ. Δια της διαπραγμάτευσης η Κομισιόν έχει καταλήξει ότι πρέπει να ανακτηθούν 220 εκατομμύρια ευρώ από συνολικά 85.000 αγρότες.

Για την ώρα άγνωστο παραμένει ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και ο αριθμός των δόσεων που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν μέχρι την ημέρα που θα τους αποσταλούν τα «φαρμακερά μπιλιετάκια». Οι πληροφορίες πάντως θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέτει ως «ταβάνι» τις 2 δόσεις.

Ενδεικτική άλλωστε είναι η δήλωση του αρμόδιου υπουργού. «Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να υπάρχουν και δόσεις σε 2 ή 3 χρόνια θα το δούμε. Πάντως είναι μικρά τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν οι αγρότες και αφορούν τουλάχιστον αυτή την ώρα το 1,5% των αγροτών που πήραν τις συγκεκριμένες ενισχύσεις. Θέλω να τονίσω ότι είναι αμετάκλητη η απόφαση και η μη εφαρμογή της θα έχει πιο δυσάρεστες επιπτώσεις από τις ανακτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *