Ορατός και από την Ζάκυνθο για λίγες ημέρες ακόμη ο κομήτης NEOWISE

Ορατός από το Βόρειο Ημισφαίριο θα παραμείνει μέχρι το τέλος Ιουλίου ο νέος κομήτης NEOWISE ο οποίος εντυπωσιάζει ήδη με τις εμφανίσεις του επιστήμονες αλλά και παρατηρητές του καλοκαιρινού ουρανού.

Σύμφωνα με τη NASA, μόλις εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα, οι κάτοικοι της Γης θα κάνουν να τον ξαναδούν περίπου 6.800 χρόνια.

Αν και ο Ιούλιος ξεκίνησε με τον κομήτη να είναι ορατός στον ορίζονται κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες, πλέον ο NEOWISE είναι καλύτερα ορατός το απόγευμα, ιδανικά όταν ο ουρανός αρχίζει να σκουραίνει.

Αν και είναι ορατός και με γυμνό μάτι, η θέασή του γίνεται ευκολότερα με κιάλια ή με ένα μικρό τηλεσκόπιο.

Όσοι μένουν σε αστικά κέντρα με έντονο νυχτερινό φωτισμό, θα ήταν καλύτερα να βρουν ένα σημείο με λιγότερο φως και αντιπερισπασμούς, όπως ένα ψηλό κτήριο, για να το παρακολουθήσουν.

Για να δείτε τον κομήτη, μετά τη δύση του ηλίου, κοιτάξτε προς τη Μεγάλη Άρκτο, βορειοδυτικά του ουρανού, συμβουλεύει η NASA. Μοιάζει αρκετά με ένα θολό αστέρι με ουρά.

Για τον υπόλοιπο μήνα ο κομήτης θα συνεχίζει να ανεβαίνει στον βορειοδυτικό ορίζοντα ενώ το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου: μόλις 64 εκατομμύρια μίλια μακριά.

Αν και οι κομήτες είναι απρόβλεπτοι και μπορούν να εξαφανιστούν από τα μάτια μας οποιαδήποτε στιγμή, οι αστρονόμοι προβλέπουν ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης θα είναι ορατός μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ο κομήτης NEOWISE ξέρει να επιβιώνει. Πρόσφατα έκανε την κοντινότερη προσέγγισή στον ήλιο χωρίς να σπάσει, το οποίο συνεπάγεται ότι πρέπει να έχει στιβαρή δομή, και όχι εύθραυστη όπως κάποιοι κομήτες. Ένα παράδειγμα είναι ο κομήτης ATLAS, τον οποίο εντόπισε τον Δεκέμβριο του 2019 το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Μέχρι τον Απρίλιο, ο συγκεκριμένος κομήτης είχε σπάσει σε κομμάτια.

Στην πραγματικότητα, οι κομήτες φτιάχνονται από πάγο και σκόνη, μαζί με κάποιο οργανικό υλικό. Πολλοί κομήτες με μεγάλες τροχιές, όπως ο NEOWIST διεισδύουν μόνο στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα και κοντά στον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα.

Μετά την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη, ο κομήτης NEOWISE θα συνεχίσει την μεγάλη του τροχιά στην άκρη του ηλιακού συστήματος. Γι’ αυτό δεν θα τον ξαναδούμε: απαιτούνται χιλιάδες χρόνια για να ταξιδέψει ένας κομήτης από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα προς το εσωτερικό.

Αλλά, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι ο κομήτης δεν είναι ακριβώς νέος. Απλώς είναι νέος σε εμάς, διότι νωρίτερα πέρασε μέσω από τους ουρανούς της Γης πριν από περίπου 6.800 χρόνια.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Σχετικό περιεχόμενο

Σέρρες: Aπατεώνας συστήθηκε ως διευθυντής τράπεζας και «τσέπωσε» 6.200 ευρώ
Με το κόλπο των αναδρομικών κατάφερε να αποσπάσει το πόσο από...
Read more
Βόμβα στην Θεσσαλονίκη! 839 τα κρούσματα
Έξι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - 135 διασωληνωμένοι - 62...
Read more
Κλείνουν εστίαση, γυμναστήρια, κινηματογράφοι και θέατρα – Στις 12:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη
Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού...
Read more
Θρήνος για τα νεκρά παιδιά - Αγωνία για τους τραυματίες - 60 μετασεισμοί
Έξω από τα σπίτια τους και μετρώντας τις πληγές τους πέρασαν το...
Read more
ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →