Κλίντον εναντίον Τραμπ

 

 

Λιγότερες από 24 ώρες απομένουν για την ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ, και τους περισσότερους αμερικανούς να εύχονται απλώς αυτή η προεκλογική εκστρατεία να φτάσει στο τέλος της. Οι προσπάθειες των δύο υποψηφίων να καλύψουν ολόκληρη την επικράτεια λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι συγκλονιστικές. Η Κλίντον προσπαθεί να κυριαρχήσει στις πολιτείες-μπαλαντέρ, ενώ ο Τραμπ επισκέπτεται δύο ή τρεις πολιτείες μέσα σε μία ημέρα. Σήμερα και οι δύο υποψήφιοι θα κινηθούν στις ανατολικές πολιτείες.

Στις προεδρικές εκλογές του 2012, συνολικά 129,1 εκατομμύριο ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες – δηλαδή το 53,6% του ενεργού πληθυσμού (που υπολογίζεται στα 241 εκατομμύρια).

Πολύπλοκη διαδικασία εκλογής

Νικητής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται μέσω ενός πλειοψηφικού συστήματος, όποιος ή όποια συγκεντρώσει περισσότερους εκλέκτορες.

Είναι δύσκολο από τώρα να προβλέψουμε τι ώρα ακριβώς θα καθορισθεί η εκλογή. Το πιο συνηθισμένο είναι να μαθαίνουμε ποιος ή ποια θα είναι νέος ένοικος του Λευκού Οίκου γύρω στις 03.00 με 05.00 τα ξημερώματα.

Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι αν θα υπάρξει εμπλοκή όπως στην περίπτωση της αναμέτρησης Τζορτ Μπους (του νεότερου) και Αλ Γκορ, οπότε χρειάσθηκε να καταμετρηθεί και η επιστολική ψήφος και να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν εκλέγεται απλώς από τη λαϊκή ψήφο. Τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα: Τον πρόεδρο εκλέγει το «Κολέγιο των Αντιπροσώπων» που αναδεικνύεται από την κάθε μία πολιτεία που εκλέγει δικό της αριθμό αντιπροσώπων.

Προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος απαιτείται ο «μαγικός» αριθμός των 270 αντιπροσώπων. Θυμίζουμε τότε πως ο Γκορ είχε πάρει την πλειοψηφία των ψήφων και ο Μπους των αντιπροσώπων στις προεδρικέ εκλογές του 2000.

Οι πολιτείες-«κλειδιά» είναι πρωτίστως η Φλόριντα με 29 εκλέκτορες, και η Βόρεια Καρολίνα με 15.
Αν δεν τις κερδίσει ο Τραμπ, δύσκολα φθάνει στον «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων που του εξασφαλίζει την προεδρία. Σημαντικές, και επίσης αμφίρροπες, είναι το Οχάιο, η Γιούτα, το Νιου Χάμσιρ, και η Πενσιλβανία.

Λέγεται μάλιστα ότι όποιος κερδίσει στην πολιτεία του Οχάιο, αναδεικνύεται πρόεδρος. Το Οχάιο, είχε δώσει την εκλογική νίκη στον Τζον Κένεντι το 1960.

Σε ένα κλίμα πρωτόγνωρης απαξίωσης, η πλειοψηφία των πολιτών νιώθουν εγκλωβισμένοι. Ούτε η Χίλαρι Κλίντον ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ ενθουσιάζουν τους ψηφοφόρους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα επιθυμούσε να είχε διαφορετικές επιλογές.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *