ΚΙΝΗΣΗ ΣΟΚ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ! Τελειώνει το δολλάριο για να πάψει να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού

 

 

Η Ρωσία πρόκειται να αρχίσει συναλλαγές του ρωσικού πετρελαίου με νέο δείκτη αναφοράς/τιμολόγησης. Αυτή η κίνηση θα ανεβάσει, αυτόματα, κατακόρυφα την αξία του έτσι πλέον δεν θα εξαρτάται από την τιμολόγηση του Bren.

Αποτέλεσμα αυτού; Οι συναλλαγές του ρωσικού πετρελαίου θα γίνεται στο εξής σε ρούβλια! Έως τώρα, η τιμολόγησηη (benchmark oil) γινόταν σύμφωνα με τα West Texas Intermediate (WTI), Brent Blend, και Dubai Crude για αγοραστές και πωλητές αργού πετρελαίου.  Ωστόσο, να αναφέρουμε πως η ιδέα δημιουργίας ενός ρωσικού σημείου-δείκτη αναφοράς/τιμολόγησης υπήρχε εδώ και χρόνια. Για την ιστορία να πούμε πως για να κατοχυρωθεί νέος δείκτης τιμών πετρελαίου στη διεθνή αγορά είναι απαραίτητο αυτός να είναι συμβατός με τις τρεις εξής απαιτήσεις: Είναι ανάγκη να κυκλοφορεί στο εμπόριο σε σαφείς και διαφανείς τιμές, πρέπει να είναι εγγυημένος ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών και τέλος πρέπει να φτάνει τα 10-15 εκατ. τόνους το χρόνο ή 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με το Ρώσο Υπουργό Ενέργειας η πρώτη συναλλαγή πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν φύγει το 2015 ή το αργότερο τους πρώτους έξι μήνες του νέου έτους.Το σχέδιο προϋποθέτει τη συναλλαγή συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) Ρωσικού πετρελαίου με εγγυήσεις παραλαβής. Έτσι, όμως καταλήγουμε στον σχηματισμό ενός μηχανισμού τιμολόγησης του Ρωσικού πετρελαίου ανεξάρτητο των υπολοίπων δεικτών αναφοράς πετρελαίου. Ο νέος μηχανισμός αναμένεται να είναι μία καλή κίνηση για τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου που πρόκειται να εμπορεύονται το πετρέλαιο σε υψηλές τιμές.

“Κύριος στόχος είναι να κάνουμε το ρωσικό πετρέλαιο σημείο αναφοράς και ο δείκτης τιμολόγησης του να κυριαρχήσει. Τώρα, οι τιμές εξαρτώνται από το Brent. Το ρωσικό παραγόμενο πετρέλαιο είναι κλειδί για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής αγοράς και της περιοχής της Μεσογείου. Κύριος στόχος πάνω απ’ όλα αποτελεί η συναλλαγή των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου να γίνονται σε ρούβλια».

Να σημειώσουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Β.Πούτιν, έδωσε εντολή οι πληρωμές των πετρελαιοειδών να μην συνεχίσουν να γίνται στο αμερικανικό νόμισμα, και οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου να πραγματοποιούνται μόνο με ρούβλια. Τέλος, ο Β.Πούτιν επεσήμανε σε συζήτηή του με το Ρώσο υπουργό Οικονομικών, Anton Siluanov, ότι οι υπολογισμοί που πραγματοποιούνται σε ξένο νόμισμα είναι παράνομοι.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *