Κινεζικό ντιλ για τη ΔΕΗ

 

 

Παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής State Grid για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ. Εκ μέρους της ΔΕΗ υπέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανόλης Παναγιωτάκης και εκ μέρους της State Grid ο πρόεδρος Hu Yuhai. Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας, ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία που έχει για τη State Grid η ανάπτυξη της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα, δεδομένης της θέσης της χώρας μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, την ώρα που διατηρεί σημαντικό οικονομικό ρόλο στην ευρύτερη περιφέρεια των Βαλκανίων.

Σημείωσε δε, ότι η State Grid είναι η μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία στην Κίνα, διαθέτοντας τεράστια εμπειρία σε δίκτυα υψηλής τάσης και «έξυπνα» δίκτυα, ενώ ήδη δραστηριοποιείται και σε Ιταλία και Πορτογαλία. Εγγύηση για την επιτυχή ολοκλήρωση των project κατασκευής νέων διασυνδέσεων, χαρακτήρισε την παρουσία της State Grid στον ΑΔΜΗΕ ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης.

Μιλώντας ως προς τη διαδικασία του διαγωνισμού επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ για τα παγκόσμια δεδομένα, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η όλη υπόθεση θα κλείσει εντός των χρονικών ορίων και συγκεκριμένα έως τα τέλη Μαρτίου.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πολύ στενή οικονομική σχέση Ελλάδας-Κίνας. Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κινεζική State Grid, καθώς με τη συγκεκριμένη επένδυση αναδεικνύεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία που επένδυσε στην Ελλάδα μετά την Cosco.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *