Κεραυνός μεγατόνων! Συνταγματικές οι απολύσεις στο δημόσιο

 

 

 

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνεται πλέον επίσημα ως συνταγματική η  διάταξη του Υπαλληλικού Κώδικα η οποία προβλέπει ότι απολύεται δημόσιος υπάλληλος που του έχει επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης σε περίπτωση κατά την οποία η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν εκδικαστεί μέσα σε έξι μήνες.

Αφορμή αποτέλεσε η εκδίκαση της υπόθεσης μιας υπαλλήλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία κατηγορούταν για παράβαση καθήκοντος, για αναξιοπρεπή και ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός της υπηρεσίας και για χρήση της υπαλληλικής ιδιότητας της προς εξυπηρέτηση συμφερόντων της ίδιας ή τρίτων.

Στην άνωθεν υπάλληλο επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί στο ΣτΕ ώστε να ακυρωθεί η απόφαση. Εν συνεχεία ο διοικητής του ασφαλιστικού φορέα απέλυσε την υπάλληλο επικαλούμενος τον Υπαλληλικό Κώδικα (νόμος 3528/2007), σύμφωνα με τον οποίο εάν δεν έχει γίνει εκδίκαση της υπόθεσης μέσα σε 6 μήνες, τότε η πειθαρχική απόφαση της απόλυσης εκτελείται από την αρμόδια υπηρεσία που υπάγεται ο υπάλληλος.

Υπέρ της απόλυσης τάχθηκε τελικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε συνταγματική την επίμαχη διάταξη, απορρίπτοντας την προσφυγή της υπαλλήλου.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *