Η αλλαγή του jet stream φέρνει τον «θάνατο του χειμώνα» και αλλάζει το κλίμα

Παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το κλίμα έχουν κηρύξει οι περιβαλλοντολόγοι, οι οποίοι φοβούνται ότι οι κλιματικές αλλαγές θα μπορούσαν να πλήξουν μαζικά τα αποθέματα τροφίμων του πλανήτη μας και να επιφέρουν τον «θάνατο του χειμώνα».

Ο συναγερμός που σήμαναν οι επιστήμονες ήρθε μετά τη διαπίστωση ότι το jet stream του βορείου ημισφαιρίου έχει διασχίσει τον Ισημερινό, προκαλώντας «άνευ προηγουμένου» αλλαγές στο κλίμα. Υπεύθυνος γι’ αυτό το πρόβλημα είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, που οδήγησε στην επιβράδυνση του jet stream και τη δημιουργία μεγαλύτερων κυμάτων.

Η αλλαγή του jet stream προκαλεί συνέπειες «που αποσταθεροποιούν το κλίμα και γεννούν ακραίες καιρικές συνθήκες», προειδοποίησαν οι επικεφαλής ερευνητές Πολ Μπέκουιθ (Πανεπιστήμιο της Οτάβα) και Ρόμπερτ Σκρίμπλερ.

«Είναι ακριβώς η εικόνα της παραμόρφωσης του καιρού λόγω της κλιματικής αλλαγής. Κάτι που σίγουρα δεν θα συνέβαινε σε έναν φυσιολογικό κόσμο. Κάτι που αν συνεχιστεί βασικά απειλεί την ακεραιότητα των εποχών», σχολίασε ο Σκρίμπλερ στο μπλογκ του πριν από μερικές ημέρες.

Εξήγησε ότι το «φράγμα» ανάμεσα στα δύο jet streams είναι που δημιουργεί και τη μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα και ότι θα μπορούσε να επέλθει ο «θάνατος του χειμώνα» αν αυτό το φράγμα πέσει, μόλις αρχίσει ο θερμός καιρός να εισέρχεται στη «χειμερινή ζώνη» του έτους.

«Καθώς οι πόλοι έχουν θερμανθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει προκληθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα, τα ημισφαιρικά jet streams μετακινούνται όλο και περισσότερο εκτός των μεσαίων γεωγραφικών πλατών. Το αποτέλεσμα είναι μια ανάμειξη των εποχών, που αποσταθεροποιεί τον καιρό και δημιουργεί ακραίες καιρικές συνθήκες». «Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι η καταστροφή του κλιματικού συστήματος συνεχίζεται», έγραψε στο μπλογκ του ο καθηγητής Γεωγραφίας, Πολ Μπέκουιθ.

Τα streams είναι τα προϊόντα της ατμοσφαιρικής θέρμανσης λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, τα οποία κρατιούνται στις θέσεις τους από τη δύναμη της αδράνειας. Υπάρχουν δύο μορφές jet streams -πολικά και υποτροπικά- και το νότιο και το βόρειο ημισφαίριο έχουν ένα από το καθένα.

«Η συμπεριφορά του jet stream προοιωνίζεται μαζικά πλήγματα στα αποθέματα τροφίμων του πλανήτη και ενδεχόμενες μαζικές γεωπολιτικές αναταραχές. Αυτήν τη στιγμή συμβαίνουν πολύ παράξενα πράγματα στον πλανήτη Γη», ανέφερε ο Πολ Μπέκουιθ, ο οποίος ειδικεύεται στην ωκεανογραφία, στην κλιματολογία και στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Καλωσορίσατε στο κλιματικό χάος. Πρέπει να κηρύξουμε μια παγκόσμια κατάσταση ανάγκης για το κλίμα», προειδοποίησε ο ερευνητής, εξηγώντας ότι «η συμπεριφορά του κλιματικού μας συστήματος συνεχίζει να παίρνει νέες και τρομακτικές μορφές που δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν ή που ποτέ δεν περιμέναμε να δούμε».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *