Ηλιακό αεροπλάνο διέσχισε τον Ειρηνικό

 

 

Το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2 προσγειώθηκε την Κυριακή στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνια, αφού διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό με μοναδικό καύσιμο την ηλιακή ακτινοβολία. Πλησιάζοντας τη Σίλικον Βάλεϊ, όπου και τελικά προσγειώθηκε, το αεροσκάφος συνάντησε ισχυρούς ανέμους που εμπόδισαν την προσέγγισή του στο αεροδρόμιο Μόφετ, με αποτέλεσμα ο πιλότος Μπερτράν Πικάρ να διαγράψει αρκετούς κύκλους αναμονής ανοιχτά των ακτών.

«Φανταστείτε να περνάει ένα ηλιακό αεροπλάνο την γέφυρα Golden Gate, όπως περνούσαν τους περασμένους αιώνες τα πλοία. Η διαφορά είναι ότι αυτό δεν μολύνει το περιβάλλον ούτε κάνει θόρυβο» είπε από τον ασύρματο ο ελβετός πιλότος καθώς πετούσε πάνω από το Σαν Φρανσίσκο.

«Είναι σημαντικό να συνδυάσουμε αυτό το εγχείρημα με το πρωτοποριακό πνεύμα της Σίλικον Βάλεϊ» πρόσθεσε ο Πικάρ.

Το Solar Impulse είχε απογειωθεί την περασμένη Πέμπτη από τη Χαβάη, έπειτα από ένα οκτάμηνο επισκευών στις μπαταρίες που του επιτρέπουν να πετά στη διάρκεια της νύχτας.

Κατά το προηγούμενο σκέλος της πτήσης, από την Ιαπωνία στη Χαβάη, οι μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιεί, είχαν υπερθερμανθεί έπειτα από μη αναμενόμενες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του αέρα.

Η πτήση από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια διήρκεσε 63 ώρες.

Έτσι ολοκληρώθηκε το ένατο σκέλος της πτήσης του πρωτοποριακού αεροσκάφους, το οποίο ξεκίνησε από το Αμπού Ντάμπι τον περασμένο Μάρτιο και είναι προγραμματισμένο να καταλήξει πίσω στο Εμιράτο αφού διανύσει 35.000 χιλιόμετρα με τη βοήθεια του ήλιου.

Τώρα το ηλιακό αεροπλάνο θα διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και μετά τον Ατλαντικό για να προσγειωθεί στη νότια Ευρώπη ή τη Βόρεια Αφρική προτού ολοκληρώσει το επικό ταξίδι του στην Αραβική Χερσόνησο.

Οι δύο πιλότοι, ο Πικάρ και ο επίσης ελβετός Αντρέ Μπόρσμπεργκ, διαδέχονται ο ένας τον άλλο στο μονοθέσιο κόκπιτ του Solar Impulse 2.

Τα φτερά του Solar Impulse 2, μακρύτερα από τα φτερά ενός Boeing747, είναι καλυμμένα με 17.000 φωτοβολταϊκά στοιχεία που τροφοδoτούν τις μπαταρίες και τέσσερις έλικες.

Παρά το μέγεθός του, το αεροπλάνο ζυγίζει μόλις 2,5 τόνους, όσο ένα ημιφορτηγό.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *