Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα και Κύπρο με πόλεμο

Αιτία πολέμου μπορεί να αποτελέσει το φυσικό αέριο εάν «δεν χρησιμοποιηθεί με λογικό τρόπο», προειδοποιεί ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος παρουσιάζεται πλήρως εναρμονισμένος με το νέο έγγραφο του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, το οποίο εκτοξεύει απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ακιντζί, που ενημέρωνε χθες οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτών» για το Κυπριακό, διατύπωσε ευθέως απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε πως σε περίπτωση κατά την οποία τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο «δεν χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο, μπορεί να αποτελέσουν στοιχείο απειλής και επιπλέον να γίνουν αιτία πολέμου, ενώ εάν χρησιμοποιηθούν συνετά, μπορεί να δημιουργηθεί μια επωφελής κατάσταση για όλους».

Περαιτέρω ισχυρίσθηκε πως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πιο λογικό είναι τα κοιτάσματα από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο με έναν ενεργειακό αγωγό να μεταφερθούν μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη. Σημείωσε ωστόσο πως για να επιτευχθεί τούτο προϋποθέτει λύση του Κυπριακού και βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ.

Βεβαίως, όπως ανέφερε στον «Φ» αρμόδια πηγή, δεν υπάρχουν σήμερα πολλοί που θεωρούν συμφέρουσα τη μεταφορά του αερίου μέσω Τουρκίας, κυρίως γιατί υπάρχει αστάθεια στη χώρα, παραπέμποντας στο Κουρδικό και την εν γένει συμπεριφορά του αστάθμητου Ερντογάν. Επίσης, είναι σαφές πως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε σενάριο για μεταφορά αερίου της Αιγύπτου στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως στις 14 Σεπτεμβρίου, είδε το φως της δημοσιότητας νέο στρατηγικό έγγραφο του Αρχηγείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας. Σύμφωνα με το έγγραφο, «οι προσπάθειες της «ε/κ διοίκησης» να οικειοποιηθεί μόνη της τις αρμοδιότητες του νησιού έχουν διευρύνει το μέγεθος του κυπριακού προβλήματος. Πιθανές έρευνες και γεωτρήσεις χωρίς άδεια στους τομείς της θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας που έχουν δηλωθεί στη διεθνή κοινότητα θα παρεμποδιστούν».

Ο Ακιντζί στην ενημέρωση που έκανε αναφέρθηκε σε μια ομάδα εταιρειών από την Τουρκία, η οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Υποστήριξε δε παράλληλα πως συνεχίζονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ. Με αυτό τον τρόπο ο Ακιντζί παρουσίασε μια εικόνα που παραπέμπει στο σενάριο που περιέγραψε για μεταφορά του αερίου μέσω Τουρκίας.

Στη συνέχεια κατέστησε σαφές πως το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί μετά που θα διαμορφωθεί η δομή -δηλαδή στο τέλος- και στα πλαίσια μιας πενταμερούς διάσκεψης (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία και οι δυο κοινότητες). Είπε πως η Τουρκία έχει την άποψη ότι το θέμα των εγγυήσεων «θα συζητηθεί αφού δημιουργηθεί πρώτα η δομή, που θέλει να τύχει εγγυήσεων». Σημείωσε, πάντως, ότι δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε το θέμα στην ημερήσια διάταξη μέσω σεναρίων, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη θέση Ελλάδας και Βρετανίας ότι δεν θέλουν να είναι μέρος του συστήματος εγγυήσεων.

Αντιμέτωπος με αντιδράσεις ο Τουρκές

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, υπεύθυνος επί θεμάτων Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, που πραγματοποίησε επαφές στα κατεχόμενα, βρέθηκε αντιμέτωπος με αντιδράσεις. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Τουρκές βρέθηκε αντιμέτωπος με την εκδήλωση διαμαρτυρίας οπαδών του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας (του ΜΗΡ), από το οποίο αποχώρησε για να ενταχθεί στο ΑΚΡ.

Η ομάδα ανήρτησε πανό διαμαρτυρίας μπροστά στο σπίτι του πατέρα του Τουγρούλ Τουρκές, Αλπαρσλάν Τουρκές, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ερείπιο, καθώς και στον τάφο του Φαζίλ Κιουτσούκ. Η ψευδοαστυνομία κατέβασε τα πανό πριν μεταβεί ο Τουγρούλ Τουρκές. Εδώ και χρόνια λέγεται ότι θα αναστηλωθεί το σπίτι του πατέρα του Τουγρούλ Τουρκές, αλλά αυτό δεν έγινε, λόγω του θέματος της κληρονομιάς της οικογένειας Τουρκές.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *