Η τελική διάταξη με το ενιαίο επίδομα παιδιού

 

 

Το ενιαίο επίδομα παιδιού που περιλαμβάνει η τελική διάταξη του νομοσχεδίου που έρχεται προς ψήφιση στην βουλή πιθανότατα την Τρίτη προβλέπει αύξηση του επιδόματος για περίπου 700.000 οικογένειες, καθώς το συνολικό ποσό από τα 650 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017 θα είναι αυξημένο κατά 40% και θα πλησιάσει τα 910 εκατ. ευρώ.

πό τη νέα διάταξη του ενιαίου επιδόματος παιδιού χαμένοι θα είναι περίπου 14.500 δικαιούχοι -κυρίως τρίτεκνοι- καθώς η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι θα χάσουν το επίδομα όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 33.000 ευρώ, ενώ μέχρι πέρσι το ανώτατο πλαφόν ήταν στις 44.000 ευρώ. Επίσης, άλλες 55.000 οικογένειες, λόγω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων, θα δουν μειώσεις που θα κυμανθούν από 2% έως και 32%.

Ο νέος χάρτης των οικογενειακών επιδομάτων

Για τον προσδιορισμό των οικογενειών που δικαιούνται το επίδομα υπάρχει διαβάθμιση τριών κατηγοριών ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος η οποία είναι : α) πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ, β) δεύτερη κατηγορία από 6.001 έως 10.000 ευρώ και γ) Τρίτη κατηγορία από 10.001 έως και 15.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση το ποσό του επιδόματος προσδιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος με τον ακόλουθο τρόπο:

 πρώτη κατηγορία:

• Εβδομήντα ευρώ το μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.

• Επιπλέον 70 ευρώ το μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.

• Επιπλέον 140 ευρώ το μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

δεύτερη κατηγορία:

• Σαράντα δύο ευρώ το μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.

• Επιπλέον 42 ευρώ το μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.

• Επιπλέον 84 ευρώ το μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

τρίτη κατηγορία:

• Είκοσι οκτώ ευρώ το μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο.

• Επιπλέον 28 ευρώ το μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο.

• Επιπλέον 56 ευρώ το μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε έτος. Επίσης, για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *