Σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατρέψει ο κοροναϊός τα δημόσια νοσοκομεία, με τους αριθμούς των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων ασθενών και των εισαγωγών να καταρρίπτουν κάθε αρνητικό ρεκόρ.
Η χώρα βρίσκεται στην δυσκολότερη -ίσως- καμπή από την αρχή της πανδημίας. Τα στοιχεία για τους κρίσιμους δείκτες, διασωληνωμένων και ημερήσιων κρουσμάτων, προκαλούν ίλιγγο, ενώ οι προβλέψεις για αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων προκαλούν τρόμο.
Οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό σε όλη τη χώρα έφθασαν τους 4.648, χίλιοι περισσότεροι σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Στα νοσοκομεία αναφοράς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες την ώρα που ο αριθμός των ανθρώπων που διασωληνώνονται αυξάνεται σταθερά κάθε μέρα και την Τετάρτη έφτασε τους 630 με γιατρούς και επιστήμονες να μην κρύβουν τους φόβους τους ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να υπερβεί τους 700.
Σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ Covid είναι καθημερινά 30-35 ασθενείς. Οι εφημερίες είναι πλέον εφιαλτικές και η ανησυχία έχει χτυπήσει κόκκινο, με γιατρούς να προειδοποιούν ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε Μπέργκαμο.
Κάθε μέρα, τα ασθενοφόρα διακομίζουν στα νοσοκομεία της Αττικής περίπου 200 ανθρώπους με κοροναϊό. Μόνο μέσα στον Μάρτιο έγιναν 7.500 διακομιδές ασθενών με Covid από τους οποίους οι 3.700 στα νοσοκομεία της Αττικής.
Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι εντός 48 ωρών θα προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτών γιατρών.
Περιμένοντας μια κλίνη ΜΕΘ
Οι ασθενείς είτε με κοροναϊό, είτε άλλων παθήσεων, ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, καθώς υπάρχουν σε αναμονή αρκετά περιστατικά στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ προκειμένου να βρεθεί κρεβάτι στην Εντατική, όπως είπε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
«Δεν κάνουμε επιλογή ασθενών. Λειτουργούμε με βάση κριτήρια που έχουν δοθεί από τις Εταιρείες Εντατικής Θεραπείας και με βάση τους διεθνείς κανόνες. Δεν διαλέγουμε εμείς ασθενείς», είπε στον ΑΝΤ1 ο κ. Μπουλμπασάκος.
Σημείωσε πάντως ότι στην εφημερία που ολοκληρωνόταν την ώρα που μιλούσε στον «αέρα» της εκπομπής, η πίεση ήταν μικρότερη από εκείνη των προηγούμενων ημερών, ευελπιστώντας να ισχύει το ίδιο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και να υπάρχει αποκλιμάκωση της έξαρσης.
Στα όριά τους τα νοσοκομεία
Στις 8 το πρωί ολοκληρώθηκε η εφημερία στο Αττικόν, και στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μίλησε ο κ. Τζώρτζης Φαρδέλας, γιατρός στο νοσοκομείο, αναφορικά με το πώς κύλησε η εφημερία.
«Το 50% των εισαγωγών, περίπου 90 εισαγωγές, ήταν ασθενείς covid. Περίπου 25 θα πάνε σε ΜΕΘ. Ήταν όπως πάντα μια δύσκολη εφημερία. Η εικόνα συνεχώς χειροτερεύει. Πιέζεται πολύ το σύστημα και υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση. Δεν ξέρω τελικά αν το άνοιγμα της αγοράς θα κάνει καλό ή κακό. Ο κόσμος έχει πιεστεί πολύ και γίνονται συγκεντρώσεις, και ίσως αυτό κάνει μεγαλύτερη διασπορά, από ό,τι ένα άνοιγμα με μέτρα. Έχω να δω τη μητέρα μου εφτά μήνες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε σωστά μέτρα, μια υποτυπώδη κοινωνική ζωή, για να μην αισθάνονται και οι άνθρωποι όλοι αυτή την πίεση», είπε ο κ. Φαρδέλας.
Συγκλονιστική μαρτυρία
Συγκλονιστική είναι στο μεταξύ, η μαρτυρία του Σταύρου Ζαγκανά, δημοσιογράφου και αδελφού ασθενούς με COVID-19, ο οποίος περιέγραψε στο MEGA τη δυσάρεστη εμπειρία του αδελφού του που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο ήδη εδώ και μία εβδομάδα.
«Έχω τον αδερφό μου στο νοσοκομείο με κορoναϊο, ο οποίος ζει από θαύμα. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση που αντιμετώπισε. Είναι στο νοσοκομείο μία βδομάδα. Την πρώτη μέρα τον έβαλαν σε ένα δωμάτιο με έναν άλλο ασθενή χωρίς τουαλέτα. Έκαναν την ανάγκη τους σε μια γωνία στο δωμάτιο και ερχόταν μια καθαρίστρια και καθάριζε. Και οι δύο ασθενείς με κοροναϊό. Άνοιξαν κάποια μέρη του νοσοκομείου με δωμάτια που δεν ήταν έτοιμα να υποδεχτούν ασθενείς», περιέγραψε ο κ. Ζαγκανάς.
«Ο αδερφός μου είναι ακόμα στο νοσοκομείο. Είναι λίγο φοβιτσιάρης και έχει αγχωθεί και δε δέχεται ο οργανισμός του το οξυγόνο. Αλλά είναι και η συμπεριφορά των νοσηλευτών, πέρα από το δωμάτιο. Η γιατρός του είπε να μην σηκώνεται και του έδωσε μια πάπια, και η νοσηλεύτρια τον ρώτησε αν είναι τεμπέλης, και δε σηκώνεται να πάει τουαλέτα. Χρησιμοποίησα την ιδιότητά μου για να μεταφερθεί σε ένα δωμάτιο αξιοπρεπές μετά από 4 μέρες. Είναι 55 ετών ο αδερφός μου. Δέχομαι ότι η πανδημία έχει γονατίσει όλη τη χώρα. Ο αδερφός μου φοβάται να αναφερθούμε στο νοσοκομείο γιατί δεν ξέρει τι αντιμετώπιση θα έχει από τους νοσηλευτές μετά», συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «Είπα από την αρχή ότι είναι κάποιοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, φυσικά όχι όλοι, που φέρονται στους ασθενείς περίεργα».
«Θα δεχόμουν ότι είμαστε σε συνθήκες πολέμου 2-3 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Ένα χρόνο μετά να μπαίνουν ασθενείς σε δωμάτια χωρίς τουαλέτα, δεν μπορώ να το δεχτώ», είπε ακόμα ο κ. Ζαγκανάς.
3.600 ημερήσια κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα
Για την πιθανότητα να υπάρξουν ακόμη και 3.600 ημερήσια κρούσματα, μέχρι το τέλος του μήνα, προειδοποίησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναλύοντας τα χθεσινά στοιχεία για το ιικό φορτίο, όπως αποτυπώνεται στην ανάλυση των λυμάτων της χώρας.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ίδια πηγή, τα ποσοστά δείχνουν αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες, όμως το ιικό φορτίο δεν ανταποκρίνεται σε κρούσματα, λόγω του ότι στα περιττώματα είναι μεγαλύτερο. «Μπορεί να δούμε και μεγαλύτερους αριθμούς», είπε ο καθηγητής, κάνοντας λόγο για «3600 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος του μήνα, αναλόγως και με τα τεστ».
Ερωτηθείς σχετικά με το πού διαδίδεται ο ιός, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε αναγκαστικές δραστηριότητες κι όχι αυτές που μας στερούνται. «Για μένα η διασπορά είναι στους χώρους δουλειάς. Το μετρό και το λεωφορείο είναι προφανείς τόποι διασποράς, που ακριβώς επειδή έχουμε να κάνουμε με τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδεται πιο γρήγορα», σημείωσε σχετικά και απαντώντας σε ερώτημα για το αν είναι υπέρ ή κατά της άρσης του lockdown, είπε πως «αν μπορούμε να κάνουμε τηλεργασία κατά 70% είμαι υπέρ». «Είναι υποχρέωση των εργοδοτών να κάνουν περισσότερα τεστ σε χώρους εργασίας», τόνισε καταλήγοντας πως επιμένει σε τηλεργασία, «να εφαρμοστεί δηλαδή ο νόμος που ήδη ισχύει».
Να συνδράμουν στον αγώνα κατά της πανδημίας κάλεσε τους ιδιώτες ιατρούς και συγκεκριμένα, πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με την κατάσταση στο Σύστημα Υγείας, κυρίως στην Αττική, να είναι σε οριακό σημείο.
«Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται κι έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης» ανέφερε ο υπουργός, ανακοινώνοντας νέα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ που περιλαμβάνουν επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα και μετατροπή νοσοκομείων σε Covid, έπειτα και από τα νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
«Σε διαφορετική περίπτωση, και αν τουλάχιστον 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν στο αίτημά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών» συμπλήρωσε, ανεβάζοντας τους τόνους, ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης.
Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ο ιδιωτικός τομέας θα συνδράμει με άλλες 550 κλίνες, 450 non covid στις οποίες θα μεταφέρονται ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία και 100 κλίνες για ασθενείς με Covid. Το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» εκκενώνεται για να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κοροναϊό, με 418 κλίνες.
Το 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας εντάσσεται στις εφημερίες του ΕΣΥ.
Επιπλέον, στα νοσοκομεία θα παραδοθούν άμεσα από το ΙΦΕΤ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.