Ένοχη για αμέλεια η Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

 

 

Καταδίκη της Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί αποφάσισε τη Δευτέρα γαλλικό δικαστήριο, χωρίς ωστόσο να της επιβληθεί ποινή. Η Λαγκάρντ, η οποία καταδικάστηκε για αμέλεια, θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ. Ο δικηγόρος της επικεφαλής του ΔΝΤ, Πατρίκ Μεζονέβ, σχολίασε ότι θα ασκήσει έφεση στην δικαστική απόφαση. Ένας δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης της Λαγκάρντ ανέφερε ότι δε θα προβεί σε υποθέσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει η ετυμηγορία αυτή στην καριέρα της.

Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά της, τόνισε ότι εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στη Λαγκάρντ, παρά την απόφαση της γαλλικής Δικαιοσύνης.

Η 60χρονη πρώην δικηγόρος είχε θέσει τον εαυτό της σε «υποχρεωτική άδεια» από τα καθήκοντά της, αφήνοντας να εννοηθεί σε συνέντευξή της στο περιοδικό «L’Obs» ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της εάν καταδικαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί, πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας Adidas, είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον της κρατικής τράπεζας Credit Lyonnais, ζητώντας αποζημίωση για απάτη, καθώς αυτή είχε αναλάβει την μεταπώληση της εταιρείας του. Η υπόθεση βρισκόταν επί χρόνια στις διάφορες βαθμίδες της γαλλικής Δικαιοσύνης έως το 2007, οπότε και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε στην παραπομπή της σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο.

Η Λαγκάρντ διατελούσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί και η απόφαση που έλαβε φέρεται να προκάλεσε ζημιά 400 εκατομμυρίων ευρώ στο γαλλικό Δημόσιο, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε το κατά πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο ποσό προς όφελος του επιχειρηματία.

Θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ

Μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης για την υπόθεση της Κριστίν Λαγκάρντ, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει για να συζητήσει το ζήτημα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο έχει συναντηθεί και σε προηγούμενες περιστάσεις για να εξετάσει τις εξελίξεις σε σχέση με νομικές διαδικασίες στη Γαλλίας», δήλωσε ο Ράις σε σύντομη ανακοίνωσή του. «Αναμένεται να συναντηθούμε ξανά σύντομα για να εξετάσουμε τις πιο πρόσφατες εξελίξεις», πρόσθεσε.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *