Νέα θεωρία: Προηγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί υπήρξαν πριν από εμάς

Νέο επιστημονικό paper παρουσιάζει μια ισχυρή νέα θεωρία, σύμφωνα με την οποία δεν είμαστε ο πρώτος προηγμένος πολιτισμός στο σύμπαν.Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ παρουσίασαν μια ριζοσπαστική νέα προσέγγιση, η οποία επικεντρώνεται στην πιθανότητα να είμαστε μόνοι.

 

«Αντί να διερωτόμαστε πόσοι πολιτισμοί μπορεί να υπάρχουν τώρα, ρωτούμε “είμαστε το μόνο εξελιγμένο τεχνολογικά είδος που έχει υπάρξει ποτέ”;» εξηγεί ο Γούντραφ Σάλιβαν, ένας εκ των συντελεστών της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Αυτό το μετατοπισμένο επίκεντρο εξαφανίζει την αβεβαιότητα του αιωνίου ερωτήματος περί πολιτισμών και μας επιτρέπει να ασχοληθούμε με το αποκαλούμενο “ερώτημα της κοσμικής αρχαιολογίας”- πόσο συχνά στην ιστορία του σύμπαντος έχει εξελιχθεί η ζωή σε προηγμένο επίπεδο;».

Χρησιμοποιώντας τα νέα δεδομένα εξωπλανητών που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, ο Σάλιβαν και ο Άνταμ Φρανκ αποφάσισαν να πάρουν το στάνταρ μοντέλο αναζήτησης ζωής και να το αντιστρέψουν.

Αυτό σήμαινε ότι οι εξισώσεις τους δεν προσπαθούσαν να βρουν την πιθανότητα της δημιουργίας προηγμένης ζωής, αλλά έθεταν το ερώτημα πόσο πιθανό για εμάς είναι να είμαστε ο μόνος πολιτισμός που έχει παράξει το σύμπαν.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι πιθανό να είναι μοναδικός στο σύμπαν μόνο εάν οι πιθανότητες εμφάνισης ενός πολιτισμού σε κατοικήσιμο πλανήτη είναι κάτω της μίας στα 10 δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια.

«Ένα στα 10 δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια είναι απίστευτα μικρό» λέει ο Φρανκ. «Για μένα, αυτό υποδεικνύει ότι άλλοι νοήμονες, τεχνολογικά εξελιγμένοι πολιτισμοί πιθανότατα να εξελίχθηκαν πριν από εμάς».

«Σκεφτείτε το ως εξής. Πριν το αποτέλεσμα/ συμπέρασμά μας θα σας θεωρούσαν πεσιμιστές εάν σκεφτόσασταν πως η πιθανότητα εξέλιξης ενός πολιτισμού σε έναν κατοικήσιμο πλανήτη ήταν, ας πούμε, μια στο ένα τρισεκατομμύριο. Αλλά ακόμα και αυτή η πιθανότητα, μία στο ένα τρισεκατομμύριο, υποδεικνύει ότι αυτό που συνέβη στη Γη με την ανθρωπότητα συνέβη περίπου άλλα 10 δισεκατομμύρια φορές στην κοσμική ιστορία!».

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια άσχημα νέα: Το ότι ενώ εξωγήινη ζωή πιθανότατα υπήρξε στο Σύμπαν, οι πιθανότητες να τη συναντήσουμε είναι σχεδόν μηδαμινές.

Γιατί; «Ακόμα και αν έχουν υπάρξει χίλιοι πολιτισμοί στον γαλαξία μας, αν ζουν περίπου όσο έχουμε υπάρξει εμείς- περίπου 10.000 χρόνια- τότε όλοι αυτοί έχουν μάλλον εξαφανιστεί ήδη» εξηγεί ο Σάλιβαν.

«Και άλλοι δεν θα εξελιχθούν πριν εκλείψουμε εμείς. Για να έχουμε πιθανότητα επιτυχίας στο να βρούμε άλλον “σύγχρονό μας” ενεργό τεχνολογικά πολιτισμό, κατά μέσο όρο θα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από ό,τι η παρούσα διάρκεια ζωής μας».

«Δεδομένων το τεραστίων αποστάσεων μεταξύ των άστρων και της ταχύτητας του φωτός, μπορεί ποτέ να μην καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε με κάποιον άλλον πολιτισμό, ούτως ή άλλως» λέει ο Φρανκ. «Αν ήταν σε απόσταση 20.000 ετών φωτός, τότε κάθε επικοινωνία θα χρειαζόταν 40.000 χρόνια για να πραγματοποιηθεί».

Πηγή: Huffington Post

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *