Διεθνής Αμνηστία: Θα χρειαστούν 16 χρόνια για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων

 

Την εκτίμηση πως, με τον υπάρχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν 16 χρόνια για να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις περί μετεγκατάστασης που δόθηκαν ένα χρόνο πριν, εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία σε δημοσίευσή της με τίτλο «Έχουμε χάσει κάθε ελπίδα».

Όπως σημειώνει η ανθρωπιστική οργάνωση, ένα χρόνο αφότου οι ηγέτες της Ε.Ε συμφώνησαν σε ένα επείγον σύστημα μετεγκατάστασης για να διαμοιραστεί η ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο, δεκάδες χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε άθλιες συνθήκες.

Η δημοσίευση της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνει λεπτομερείς υποθέσεις, αποδεικτικά στοιχεία και δεδομένα σχετικά με το πώς το έλλειμα πολιτικής βούλησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων καταδικάζει εξαιρετικά ευάλωτους ανθρώπους στην ανασφάλεια και στην ταλαιπωρία. Αποκαλύπτεται ότι μόλις το 6% των δεσμεύσεων για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα έχει πραγματοποιηθεί.

[youtube height=”315″ width=”560″ align=”left|right|none”]https://www.youtube.com/watch?v=fcLSWQcYcTY[/youtube]

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να μείνουν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και να παρέχουν την προστασία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια που αξίζουν οι αιτούντες άσυλο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις μετεγκατάστασης, να επιταχυνθεί η διαδικασία, να χορηγηθούν θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους και να θεσπιστούν προσβάσιμες και ταχείς διαδικασίες για οικογενειακή επανένωση.

Με τον υπάρχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν 16 χρόνια για να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις περί μετεγκατάστασης που δόθηκαν ένα χρόνο πριν», δήλωσε η Monica Costa, υπεύθυνη Εκστρατειών για τη Μετανάστευση στη Διεθνή Αμνηστία.

«Η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης δεν χωρά άλλη αναβολή», αναφέρει ο Ηρακλής – Σπυρίδων Ακτύπης, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Για πόσο ακόμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της θα διαιωνίζουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση; Είναι πια καιρός να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν πριν από ένα χρόνο και να διαμοιραστούν την ευθύνη. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μην αφήσει τους ανθρώπους αυτούς να περάσουν έναν ακόμη χειμώνα στη λάσπη και τις κακουχίες», συμπληρώνει.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *