Αστεγες οικογένειες στην Ιταλία δίνουν μάχες με την αστυνομία

 

 

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν σήμερα στη Ρώμη με περίπου 100 καταληψίες και εκπροσώπους τους που ζητούσαν να σταματήσουν οι εξώσεις οικογενειών οι οποίες έχουν καταφύγει σε εγκαταλειμμένα κτίρια, τουλάχιστον κατά την περίοδο του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας που έχει κηρύξει ο πάπας Φραγκίσκος.Εννιά μέλη της RAM, της «Μητροπολιτικής Αντίστασης για το Δικαίωμα στη Στέγαση», συνελήφθησαν, ανέφερε ο εκπρόσωπός τους, Ομέρο Λάουρι.Οι διαδηλωτές ανέβηκαν σε μια σκαλωσιά και κρέμασαν πανό που έγραφαν «Σταματήστε τις εξώσεις» και «Δεν είμαστε τρομοκράτες».

«Καθημερινά 30-50 οικογένειες πετιούνται στον δρόμο» και «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό με πρόσχημα την τρομοκρατία» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λάουρι αναφερόμενος στους φόβους που εκφράζουν οι αρχές για τους ανθρώπους που δεν διαθέτουν πιστοποιητικά ταυτότητας ή ζουν σε καθεστώς ημιπαρανομίας.

Για τον Αλεχάνδρο Μονκάδα, έναν 35χρονο από τον Ισημερινό που ζει εδώ και 12 χρόνια στην Ιταλία με την οικογένειά του, η ασφάλεια δεν αποτελεί λόγο για την αύξηση των εξώσεων.

«Η ειρωνεία είναι ότι αυτά συμβαίνουν κατά το Έτος της Ευσπλαχνίας», σχολίασε, αναφερόμενος στο Ιωβηλαίο («Άγιο Έτος») που κήρυξε ο πάπας Φραγκίσκος και ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου. Ο ποντίφικας επισήμανε ότι αυτή τη χρονιά οι πιστοί θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στον πλησίον τους που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, το 2014 έγινε έξωση σε περίπου 36.000 οικογένειες, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 69% σε σύγκριση με το 2005.

Το περιοδικό Panorama έγραψε πρόσφατα ότι σχεδόν 50.000 κατοικίες παραμένουν κενές στην πρωτεύουσα ενώ ο δήμος υπολογίζει ότι περίπου 90 κτίρια τελούν υπό κατάληψη.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *