Ποιοι είναι τελικά οι αρνητές του κοροναϊού και οι λάτρεις των συνωμοσιών

Πριν από λίγες ημέρες η «Guardian» δημοσίευσε έρευνα σχετικά με τους αρνητές του κοροναϊού , όλους εκείνους τους υποστηρικτές ακραίων συνωμοσιών για την πανδημία.

Η Ελλάδα, μαζί με τη… Νιγηρία, ήταν στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας των χωρών που πιστεύουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι μικρότερα από αυτά που μας παρουσιάζουν κι ότι πρόκειται για ένα σχέδιο περιορισμού των ελευθεριών. Το 46% των Ελλήνων, σχεδόν 1 στους 2 δηλαδή, δηλώνει αρνητής των θανάτων. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, 1 στους 5 πιστεύει ότι ο ιός είναι κατασκεύασμα της αμερικανικής κυβέρνησης και περίπου τόσοι ότι δεν είναι χρήσιμη η μάσκα και την αρνούνται.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο παγκόσμιας έξαρσης της πανδημίας, όπου καθημερινά πεθαίνουν χιλιάδες κι ενώ η μισή Ελλάδα βρίσκεται σε καραντίνα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα όριά του.

Οι αρνητές του κοροναϊού , της μάσκας, του εμβολίου, των επιστημονικών δεδομένων αυξάνονται διαρκώς. Διάφορα «κινήματα» εμφανίζονται κι έχουν παρέμβαση, κυρίως στα social media αλλά και με συγκεντρώσεις που κάνουν σε διάφορες χώρες.

Στην Ελλάδα, σε όσες συγκεντρώσεις έγιναν από τους συνωμοσιολόγους για την πανδημία δεν ξεπέρασαν τους 500, όμως η παρουσία τους είναι ισχυρή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας ορισμένες φορές φόβο για το πώς θα μπορούσαν να διαχυθούν στον πληθυσμό τέτοιες επικίνδυνες θεωρίες.

Πρόσφατα ο τραγουδιστής Γρηγόρης Πετράκος δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο οποίο παίρνει διάφορα επιστημονικά δεδομένα, άλλα αληθινά, άλλα παραποιημένα, και «χτίζει» τη θεωρία της «μη πανδημίας». Το βίντεο το βλέπουν περισσότεροι από 30.000, ο Πετράκος απολαμβάνει μια μοναδική δημοσιότητα, αλλά τα Eλληνικά Hoaxes έρχονται να αποδομήσουν πλήρως τη θεωρία του.

Ομως, η «σπορά» των αρνητών έχει βρει πρόσφορο έδαφος και όλο και πιο πολλοί Ελληνες αμφισβητούν, τις περισσότερες φορές με θεωρίες συνωμοσίας που δεν μπορούν να σταθούν πουθενά.

Κι αν ο τραγουδιστής απλά γίνεται 15 λεπτά διάσημος και στη συνέχεια ξεχνιέται, τι γίνεται όταν οι αρνητές αποκτούν και πολιτικό υπόβαθρο; Oταν χρησιμοποιούνται από πολιτικούς που κάνουν καριέρα με θεωρίες συνωμοσίας ή από ακροδεξιές οργανώσεις που ρίχνουν «δολώματα» στα λαϊκά, συνήθως αμόρφωτα και απολιτίκ, στρώματα της κοινωνίας;

Ηγέτες στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό οι αρνητές του κοροναϊού έχουν και… ηγέτες. Για παράδειγμα, στη Βρετανία κυρίαρχη προσωπικότητα του «κινήματος» είναι ο Ντέιβιντ Αϊκ. Γνωστός στο ευρύ κοινό ως αρνητής του Ολοκαυτώματος, ενώ εμφανίζει τον εαυτό του ως σωτήρα του κόσμου από τους ερπετοφόρους ηγέτες.

Είναι αυτός που ενίσχυσε στη χώρα του τη θεωρία περί σύνδεσης του 5G με την εμφάνιση του κοροναϊού , ενώ έχει χαρακτηρίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό «φασισμό».

Στη Γερμανία ένας γνωστός ακροδεξιός, ο Ατίλας Χίλντμαν, αρνητής των εμβολίων, ηγείται των «ψεκασμένων» που επιτίθενται και προκαλούν φθορές ακόμη και σε μουσεία.

Στην Ελλάδα υπάρχει κενό… ηγεσίας, που επιχειρούν να καλύψουν ακροδεξιοί προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή, όπως ο Κασιδιάρης και ο Λαγός. O τελευταίος βλέπει πως τον καταδιώκουν τα «ερπετά της νέας τάξης, της τυραννίας του κοροναϊού και των αθέων», ενώ ο φυλακισμένος αρχηγός του κόμματος «Ελληνες», Ηλίας Κασιδιάρης, έχει μιλήσει για την «παγκόσμια διακυβέρνηση ενάντια στο εθνικό κράτος».

Χωρίς μεγάλη επιτυχία, πάντως, κανείς δεν μπορεί να συγκεντρώσει αυτό το ετερόκλητο πλήθος των αρνητών.

«Ποιοι είναι όλοι αυτοί;»

Και το ερώτημα είναι «ποιοι είναι όλοι αυτοί;». Είναι απλά «ψεκασμένοι», αμόρφωτοι, εθνικιστές, ακροδεξιοί, συνωμοσιολόγοι εκ πεποιθήσεως ή αντιεμβολιαστές, νεοναζί και εχθροί της… παγκόσμιας τάξης πραγμάτων;

Μήπως είναι πολλά από τα παραπάνω ή τελικά δεν έχει νόημα να βάζουμε ταμπέλες οι οποίες μπερδεύουν;

Ο επικοινωνιολόγος Γρηγόρης Τσιμογιάννης, μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τονίζει: «Είναι πολλαπλοί οι λόγοι διαμόρφωσης τέτοιων… κινημάτων. Κατά κύριο λόγο είναι άνθρωποι φοβισμένοι, που έχουν έντονο στρες και αβεβαιότητα για τη ζωή τους, για τα οικονομικά κ.λπ. Είναι άνθρωποι που είχαν μια γραμμική αντίληψη για τη ζωή και ξαφνικά η κρίση και τώρα η πανδημία τούς καταρρίπτουν αυτή τη ζωή. Προσπαθούν να ερμηνεύσουν τη νέα πραγματικότητα με βάση την ιδεολογική τοποθέτησή τους, τη μόρφωσή τους, τους δεσμούς τους με την κοινωνία και το κράτος».

Και πράγματι, αν συνομιλήσει κανείς με αρνητές της πανδημίας, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ετερόκλητο πλήθος. Μπορεί να βρει και ακροδεξιούς, και αριστερούς, και απολιτίκ, αλλά το βασικό υπόβαθρο όλων είναι ο φόβος και η ανάγκη να πιαστούν από κάπου. Και είναι πάνω – κάτω οι ίδιοι που θα συνδέσουν π.χ. τον πρόσφατο σεισμό με την κλιματική αλλαγή. Ή που θα πιστέψουν ότι γίνονται ψεκασμοί βλέποντας τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα.

Κι ενδεχομένως είναι εκείνοι που θα διασπείρουν fake news ότι ο κορωνοϊός συνδέεται με την μπίρα Corona, ότι αν φας σκόρδο σε προστατεύει από τον ιό ή αν πιεις πρόπολη ή χλωρίνη θα σκοτώσει το κακό.

Τέτοιες θεωρίες, με κυρίαρχη ότι «δεν υπάρχει κορωνοϊός» ή, αν υπάρχει, είναι δημιούργημα του Μπιλ Γκέιτς και άλλων που θέλουν να πλουτίσουν, έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο. Στην κορυφή της επικαιρότητας είναι φυσικά η θεωρία περί των ψεύτικων στοιχείων για τους θανάτους ή ότι η μάσκα κάνει κακό στα πνευμόνια και δεν προστατεύει αν τη φοράμε.

Το ενδιαφέρον είναι, τέλος, ότι στα social media οι αρνητές είναι εξαιρετικά προκλητικοί, αγενείς και λειτουργούν με τη λογική «στρατού» που πρέπει να αποκρούσει τους «πράκτορες του σιωνισμού, του Γκέιτς ή του Σόρος».

Πηγή in.gr

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →