Ανησυχία προκάλεσε πρόγραμμα της Adobe που παραποιεί ομιλίες

 

 

Το λογισμικό του προγράμματος Voco της Adobe επιτρέπει εύκολες και γρήγορες επεμβάσεις στα λεγόμενα του ομιλητή, ο οποίος ακούγεται έτσι να λέει πράγματα που δεν ξεστόμισε ποτέ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση της εταιρείας προκαλεί αντιδράσεις. Άλλοι κάνουν λόγο για κίνδυνο παραβίασης βιομετρικών συστημάτων που βασίζονται στη φωνή, άλλοι προειδοποιούν για υπονόμευση της εμπιστοσύνης στη δημοσιογραφία.

Από την πλευρά της, η Adobe διευκρίνισε ότι δεν έχει σχέδια για άμεσο εμπορικό λανσάρισμα του Voco, και επιπλέον εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνεται αντιληπτή η παραποίηση των ηχογραφήσεων.

Στην παρουσίαση του Voco που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Σαν Ντιέγκο, η Adobe έπαιξε την ηχογραφημένη φωνή ενός άνδρα που έλεγε «φίλησα τον σκύλο και τη γυναίκα μου». Τα λεγόμενά του άλλαξαν σε «φίλησα τον Τζόρνταν τρεις φορές», χωρίς να είναι αντιληπτή κάποια αλλαγή στη φωνή του.

Το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ο χειριστής του προγράμματος ήταν να αλλάξει το μεταγραφημένο κείμενο της ομιλίας και να πληκτρολογήσει τις φράσεις που ήθελε να ακουστούν.

«Έχουμε ήδη φέρει επανάσταση στην επεξεργασία της εικόνας. Είναι καιρός να κάνουμε το ίδιο με τον ήχο» υπερηφανεύτηκε ο Σεγιού Τζιν της Adobe.

Διευκρίνισε πάντως ότι για να δουλέψει το Voco απαιτείται ένα δείγμα ηχογραφημένης ομιλίας ενός συγκεκριμένου ομιλητή, συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 20 λεπτών.

Παρά τον περιορισμό αυτό, ο Δρ Έντι Μπόργκες Ρέι, λέκτορας του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ σε θέματα ΜΜΕ και τεχνολογίας, δήλωσε έντρομος με τις εξελίξεις.

Παραμένει εξάλλου ασαφές για ποιες χρήσεις προορίζεται το Voco, αν και η Adobe έχει αναφερθεί στη «διόρθωση» εκφωνήσεων και μεταγλωττίσεων χωρίς την ανάγκη να κληθεί εκ νέου στο στούντιο ο ομιλητής.

Εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε πάντως ότι δεν έχει σχέδια για άμεση εμπορική διάθεση του Voco: «Μπορεί ή μπορεί να μην κυκλοφορήσει ως προϊόν ή χαρακτηριστικό προϊόντων» είπε.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *