Σε ποια ηλικία ξεκινάει η κλιµακτήριος των ανδρών

Είστε άνδρας κοντά στην ηλικία των 45-50 ετών και δεν έχετε διάθεση να κάνετε το παραμικρό, ενώ επιπλέον νιώθετε να σας προδίδει και η σεξουαλικότητά σας; Ίσως περνάτε «κλιμακτήριο»!

Και όμως, είναι αλήθεια.

Εκτός από τις γυναίκες, περίπου στην ίδια ηλικία (45-50 ετών) περνούν κλιμακτήριο και οι άνδρες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν και οι γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων που υποστηρίζουν ότι το μέχρι πρότινος γυναικείο «προνόμιο» είναι και ανδρικό. Η «ανδρόπαυση», όπως είναι πιο γνωστή η ανδρική κλιμακτήριος, δεν κάνει «διακρίσεις», καθώς οι ανδρικές ορμόνες μειώνονται σε όλους τους εκπροσώπους του «ισχυρού» φύλου. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα χαμηλά επίπεδα των ανδρικών ορμονών, που σηματοδοτούν το «πέρασμα» στην κλιμακτήριo, μπορεί να οφείλονται και σε κάποια πάθηση ή σε χρήση ορισμένων φαρμάκων και αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση. Ενημερωθείτε και απομυθοποιήστε ένα θέμα ταμπού.

Τα «ύποπτα» σημάδια

Εάν εμφανίζετε κάποια από τα ­ακόλουθα συμπτώματα, και μάλιστα ορισμένα είναι ιδιαίτερα έντονα ή «επιμένουν», ενδέχεται να έχετε περάσει στην ανδρόπαυση.
● Έχει μειωθεί σημαντικά η ­σεξουαλική σας επιθυμία.
● Παρουσιάζετε στυτική ­δυσλειτουργία.
● Νιώθετε συνέχεια κουρα­σμένος.
● Έχετε συχνά εξάψεις και ­ιδρώνετε πολύ όταν κοιμάστε.
● Είστε συνέχεια εκνευρισμένος, έχετε αδικαιολόγητο άγχος, ­νιώθετε μελαγχολία ή σαν να έχετε κατάθλιψη.
● Δεν μπορείτε να συγκεντρω­θείτε και ξεχνάτε εύκολα.
● Παρατηρείτε ότι έχει αυξηθεί το λίπος στο σώμα σας σε σχέση με τη μυϊκή σας μάζα και έχει περιοριστεί η μυϊκή σας δύναμη.
● Μετά από ειδική μέτρηση οστικής πυκνότητας, διαπιστώσατε ότι έχετε οστεοπενία ή οστεο­πόρωση.
● Πρόσφατη αιματολογική εξέ­ταση έδειξε ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι λιγότερα από το φυσιολογικό.

Τι συμβαίνει

Για όλες αυτές τις αλλαγές στο σώμα και στην ψυχική σας κατάσταση ευθύνεται η πτώση των ανδρικών ορμονών (ανδρογόνα) στον οργανισμό σας, και κυρίως της τεστοστερόνης, κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Η τεστοστερόνη, γνωστή και ως «ορμόνη του σεξ», είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των ανδρικών χαρακτηριστικών (τριχοφυΐα, μπάσα φωνή κλπ.) και για την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, στις οποίες τα αποθέματα των ορμονών εξαντλούνται, στους άνδρες τα επίπεδα των ορμονών απλώς μειώνονται, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό και στον ίδιο βαθμό σε όλους τους άνδρες.

Πρόκειται σίγουρα για ανδρόπαυση;

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται κατά την ανδρική κλιμακτήριο δεν συνδέονται αποκλειστικά με την ανδρόπαυση. Γι’ αυτό, όταν θα πάτε στο γιατρό, θα πρέπει να σας πάρει λεπτομερές ιστορικό και, επιπλέον, να σας συστήσει εργαστηριακές εξετάσεις. Ειδικότερα, θα πρέπει:

1. Να κάνετε αιματολογική εξέταση, προκειμένου να διαπιστώσει ο γιατρός εάν όντως η τεστοστερόνη σας έχει πέσει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

2. Να αποκλειστούν άλλοι παράγοντες που μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τη μείωση της τεστοστερόνης σας:
α) Συγκεκριμένες παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές του θυρεοειδούς, παθήσεις του εντέρου (π.χ. εντερίτιδα, κολίτιδα), δυσλειτουργία των επινεφριδίων κ.ά.
β) Λήψη φαρμάκων, όπως ορισμένα αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, ­ηρεμιστικά και αντιυπερτασικά.

3. Να γίνει έλεγχος της ψυχικής σας κατάστασης, δεδομένου ότι πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συντρέχουν ψυχολογικοί παράγοντες, όπως έντονο άγχος, μελαγχολία ή και κατάθλιψη, που οφείλονται σε άλλους λόγους.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →