Ακριβότερα θα πληρώσουμε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

 

 

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και φέτος οι καταναλωτές για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ο νέος αυξημένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και το ΦΠΑ φτάνει την τιμή του στα ύψη. Στην πρεμιέρα του το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, στις 15 Οκτωβρίου του 2015, είχε εντοπίσει τιμή της τάξης του 0,83 ευρώ το λίτρο, με την σημερινή του τιμή να είναι κατά 9 λεπτά ακριβότερο. Η τιμή του λίτρου φέτος θα φτάσει στα 920 ευρώ τα χίλια λίτρα, σύμφωνα πάντα με τις τιμές διύλισης που έχει ψηφιστεί στο νέο ΕΦΚ και τον ΦΠΑ.

Η διαφορά εκτοξεύεται ακόμη πιο ψηλά σε σχέση με την περασμένη χρονιά, καθώς τον Μάρτιο, όταν και έκλεισε η διάθεση του πετρελαίου, η τιμή ήταν κατά 20% φτηνότερη, δηλαδή 0,764 ευρώ το λίτρο.

Η μεγάλη αύξηση οφείλεται στους έμμεσους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση την άνοιξη μετά την συμφωνία της με τους Θεσμούς για την μείωση του δημοσιονομικού κενού.

Αναλυτικότερα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανεβαίνει στα 0,28 ευρώ το λίτρο ή 280 ευρώ τα χίλια λίτρα από 0,23 ή 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα, που ίσχυε μέχρι και την περσινή χειμερινή σεζόν.

Τέλος ο ανώτατος ΦΠΑ αναπροσαρμόστηκε στο 24% από 23%, δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *