Αφορολόγητο λάδι από την Τυνησία στην Ευρώπη

 

 

Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 το ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτων μέτρων που προβλέπει την εισαγωγή 70.000 τόνων αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία την περίοδο 2016-2017, έχοντας προσθέσει στη νομοθεσία τις απαραίτητες διασφαλίσεις για τους ευρωπαίους παραγωγούς. Αυτές περιλαμβάνουν μια ενδιάμεση αξιολόγηση των επιπτώσεων των μέτρων, την αλλαγή τους εάν αποδειχθούν επιβλαβή, και την παρακολούθηση των εισαγωγών από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας. Τα έκτακτα μέτρα εγκρίθηκαν με 500 ψήφους υπέρ, 107 κατά και 42 αποχές.

«Τα έκτακτα αυτά μέτρα θα βοηθήσουν την Τυνησία που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Η αύξηση των εισαγωγών αφορολόγητου ελαιολάδου χωρίς την αύξηση της συνολικής ποσότητας που εισάγεται στην ΕΕ δεν θα αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό που κρίνεται τώρα είναι η δημοκρατική μετάβαση της Τυνησίας η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα αλλά και για την ΕΕ», δήλωσε η εισηγήτρια Marielle de Sarnez (Φιλελεύθεροι, Γαλλία) μετά την ψηφοφορία.

Η σημερινή ψηφοφορία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας του Συμβουλίου να αποδεχθεί τα αιτήματα του Κοινοβουλίου για την προσθήκη επιπλέον εγγυήσεων για τους ευρωπαίους παραγωγούς ελαιολάδου. Οι εγγυήσεις αυτές περιλαμβάνουν την ενδιάμεση αξιολόγηση των επιπτώσεων των μέτρων, τη δέσμευση για αλλαγή τους εάν αποδειχθεί ότι βλάπτουν τους ευρωπαίους παραγωγούς ελαιολάδου, μια «ρήτρα παρακολούθησης» που θα διασφαλίσει ότι όλες οι ποσότητες ελαιολάδου στο πλαίσιο της ποσόστωσης έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στην Τυνησία και εισάγονται απευθείας από τη χώρα αυτή, και τέλος τον αποκλεισμό κάθε δυνατότητας περαιτέρω παράτασης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης πέρα από τα δύο έτη.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *