Επεκτείνεται η απαγόρευση κολύμβησης στις ακτές της Αττικής

 

 

Το υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τελευταίες πληροφορίες των αρμοδίων αρχών για την εξέλιξη του φαινομένου της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ», εξέδωσε τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τις περιοχές όπου απαγορεύεται η κολύμβηση.

Ειδικότερα πέραν των αναφερομένων στην αρχική σχετική Υπουργική Απόφαση του 2017 απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, όπως αυτές αναφέρονται κατωτέρω:

-Δήμος Σαλαμίνας: στον όρμο Λιμνιώνα κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνών, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία Αγίου Νικολάου.

-Δήμος Πειραιά: 1) Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία Φρεαττύδας 2) Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής “Βοτσαλάκια”

-Δήμος Αλίμου: Σε όλες τις ακτές κολύμβησης

-Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Σε όλες τις ακτές κολύμβησης

-Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Σε όλες τις ακτές κολύμβησης

-Γλυφάδας: Σε όλες τις ακτές κολύμβησης

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι, η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών. Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισµοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ µύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες με γοργούς ρυθµούς. Αν και οι άµεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά µικρής κλίµακας, δεν αποκλείονται µακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόµενα βιοσυσσώρευσης.

Τέλος, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει την ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.

Οι Λιμενικές Αρχές καλούνται να επιτηρούν τα επίμαχα σημεία, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μη καταστρέφονται.

Υπενθυμίζεται ότι επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό, η παρούσα απόφαση θα τροποποιείται ανάλογα με τις διαμορφούμενες συνθήκες των ακτών κολύμβησης.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *