Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τις μέρες της κρίσης

Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οι συνομιλητές μου πιστεύω πως κατανόησαν αυτήν την ανάγκη. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, ενόψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε.

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου -γιατί η συνάντησή μου με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας αφορούσε το Brexit και το Κυπριακό- έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές».

 

«Η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό», τόνισε ο πρωθυπουργός. Όσον αφορά την οικονομία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις, ώστε η νέα χρονιά να ξεκινήσει με την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για μια ακόμη φορά έγινε σαφής η αντίθεση εντός της Ένωσης. Από τη μια έχουμε τις χώρες εκείνες που είναι προσηλωμένες στις κοινές μας αρχές  -στις αρχές της αλληλεγγύης και του δίκαιου διαμερισμού της ευθύνης- και σειρά άλλων χωρών που έχουν την άποψη των «αποκλεισμών» και των «τειχών».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές στη Σύνοδο Κορυφής, πως η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι αρχή που θα εφαρμόζεται «κατ’ επιλογή» ή «αλά καρτ». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό και προσπαθεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να ανταποκριθεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τόνισε επίσης, ότι θα πρέπει οι συμφωνίες να τηρούνται από όλες τις πλευρές. «Δεν μπορούν τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν δήθεν ευέλικτα την έννοια της αλληλεγγύης. Αυτό για εμάς είναι ένα πρόσχημα να μην ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Για εμάς η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αποτελεσματική», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ενώ υπάρχει ευρωπαϊκή δέσμευση για αποστολή εκατοντάδων ειδικών ασύλου στα ελληνικά νησιά, σήμερα, μετά από δύο αιτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν σταλεί μόλις 32 εμπειρογνώμονες. Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει εδώ και καιρό η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 66 χιλιάδες θέσεις μετεγκατάστασης και να έχουν ολοκληρωθεί μόνο 5.200. Η ελληνική πλευρά τόνισε επίσης, ότι είναι απαράδεκτο να έχει συμφωνηθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου και κάποιες χώρες να έρχονται εδώ και να προτείνουν ένα ακόμη πιο άδικο σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις για τη στελέχωση και στήριξη της Ελλάδας και τη μετεγκατάσταση αποτυπώνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών στήριξε τον πυρήνα των απόψεων της ελληνικής πλευράς.  Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής μιλά για «ολοκληρωμένη» προσέγγιση στο προσφυγικό και μια πολιτική που προτάσσει τη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες. Τόνισε επίσης, ότι το ζήτημα είναι η αντικατάσταση των παράνομων ροών από νόμιμες ροές και όχι να σφραγιστεί η ΕΕ από ροές, σύμφωνα με την αντίληψη κάποιων.   

Όσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία τήρησής της και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει στη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων με την Τουρκία, τηρώντας τις δικές της υποχρεώσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με την Κύπρο».

Εξάλλου, στις συναντήσεις του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές, όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, έχει θετικές επιδόσεις στην οικονομία και επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι να δοθεί ισχυρό επενδυτικό σήμα προς την επενδυτική κοινότητα. Αυτό το σήμα δεν μπορεί να δοθεί με αναβολές σε όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και με αυτό το τρόπο να γίνει πόλος επενδύσεων που θα δημιουργήσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι συνομιλητές του κατανόησαν αυτή την ανάγκη, καθώς, όπως είπε, κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα όταν όλοι αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας και κυρίως κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό μέχρι το Eurogroup του Δεκέμβρη να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και αποφάσεις, ώστε η νέα χρονιά να ξεκινήσει, είτε με την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είτε πολύ νωρίς στη νέα χρονιά να ενταχθεί σε αυτό. «Αυτό περιμένει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα για να διαπιστώσει ότι η αβεβαιότητα πια βρίσκεται πίσω, ότι δεν υπάρχει αναβλητικότητα και ότι η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά τις μέρες της κρίσης και προχωρά με οριστικά βήματα στην ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στο Eurogroup του Μαΐου οι αποφάσεις σε σχέση με το χρέος ήταν θετικές, χωρίς βεβαίως να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόσθεσε όμως, ότι είναι εφικτό να βρεθεί δυνατότητα συγκεκριμενοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς πρέπει να σταματήσει, γιατί στέλνει λάθος μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Ο ίδιος παρατήρησε ότι αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα μέτρα για το χρέος θα υπάρχει κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις από όλες τις πλευρές για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η βιώσιμη λύση για το χρέος δεν είναι θέμα εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά αφορά την Ελλάδα, γιατί με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να δεχθεί ξένες επενδύσεις. Άλλωστε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για να προετοιμάσουν τη δυνατότητα της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις αγορές. Αν δεν έχει πρόσβαση, τότε θα είναι διαρκώς αναγκασμένοι οι Ευρωπαίοι να βάζουν την Ελλάδα σε προγράμματα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Κατανόηση από Μέρκελ και Ολάντ για το Κυπριακό

«Κατανόηση» για το Κυπριακό δήλωσε πως βρήκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρα, από τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγεκα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των εργασιών του συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι βρήκε απόλυτη κατανόηση από την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, στους οποίους τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα πρωτίστως παράνομης εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου και δεν μπορεί να νοείται βιώσιμη η λύση που προβλέπει τη μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Στο σκέλος των εγγυήσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: «Είναι αναχρονιστικό και πρέπει να καταργηθεί». Πρόσθεσε, δε, ότι η μεγαλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του κυπριακού λαού είναι μία δίκαιη λύση χωρίς την παρουσία στρατευμάτων.

Αναφορικά με τη σύντομη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κ. Μέι ακολουθεί τη γραμμή του προκατόχου της, δηλαδή η Μ. Βρετανία δεν θα ζητήσει αξιώσεις περί εγγυήσεων εάν οι άλλες δυνάμεις δεν θέσουν παρόμοια αξίωση.

Τέλος, ανέφερε πως «με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται ένα θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *