Ο βλακότουρκος εξοργίζει και τσιγκλάει συνεχώς την Μόσχα!

 

Παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας  να χαμηλώσει την ένταση της έκνομης και ύπουλης επέκτασής της στο συριακό έδαφος  και στο Ιράκ, και  να αποφευχθεί  περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων  με τη Μόσχα, είναι σαφές ότι ο έντονος ανταγωνισμός θα φέρει πολύ γρήγορα τις δύο χώρες σε κανονική πολεμική  αντιπαράθεση.

Μια ένδειξη του γεγονότος αυτού είναι το γεγονός ότι, παρά τη μικρή αλλαγή της ρητορικής από την Άγκυρα , υπάρχει  συνεχιζόμενη και σχεδόν καθημερινή συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ.

Στις αρχές Νοεμβρίου, τα τουρκο-ιρακινά σύνορα επισκέφθηκε  ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί  Ισίκ μαζί με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΣ, ενδεικτικό των προθέσεων των Τούρκων.

 Τέλος, ανεξάρτητα από το μελλοντικό ρυθμό και την κατεύθυνση της τουρκικής επέκτασης στην περιοχή είναι ήδη σαφές ότι η σημερινή «προέλαση» της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία θα  αποκτήσει ακόμα πιο  μακροπρόθεσμη φύση.

Σύμφωνα με λιβανέζικη  εφημερίδα στο χωριό  Safir, κοντά στην Ziyara νότια των συνόρων του χωριού του Al-Rai, μονάδες του τουρκικού μηχανικού μάχης  πραγματοποιούν  την κατασκευή στρατιωτικής βάσης στο αεροδρόμιο.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία μιλά ανοιχτά για τις ιστορικές αξιώσεις σε σχέση με την  Μοσούλη και το Κιρκούκ.

Ρώσοι ειδικοί αναφέρουν ξεκάθαρα ότι «σήμερα δεν μιλάμε για κάποια οθωμανικά όνειρα, αλλά  για τα πρακτικά βήματα για να αναδιατυπωθεί στο χάρτη η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας σε όλη την ευρύτερη περιοχή».

Η επέκταση της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή υλοποιείται κυρίως σε  Ιράκ και  Συρία τις τελευταίες εβδομάδες και  έχει συναντήσει την αντίσταση και τον σκληρό αυξανόμενο ανταγωνισμό  από τους άλλους «παίκτες» στην περιοχή, όπως η Ρωσία .

Αυτή η  προφανής μορφή αντίδρασης έχει κάνει  την Άγκυρα να επανεξετάσει την ένταση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της στην περιοχή, ειδικά στην Συρία.

Στα τέλη Οκτωβρίου έγινε γνωστό επικίνδυνο  περιστατικό στον εναέριο χώρο της Συρίας, στο οποίο τουρκικά αεροσκάφη  προσπάθησαν  να εισβάλουν στον  εναέριο χώρο της χώρας στην βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, αλλά επέστρεψαν «με την ουρά στα σκέλια»  μετά τις προειδοποιήσεις από  συριακό και ρωσικό στρατό.

 Το περιστατικό αυτό ήταν το σημάδι μιας μεγάλης και θεμελιώδους αλλαγής της στάσης της  Μόσχας σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, σε σχέση με πριν.

Σημειώνεται  ότι οι ισχυρές προειδοποιήσεις για την δράση των μαχητικών  F-16 στην τουρκική κυβέρνηση προήλθαν  από την Δαμασκό και το καθεστώς Άσαντ.

Ο λόγος για την σύμπλευση Συρίας και Ρωσίας ενάντια στην Τουρκία και τις επιδιώξεις της στην χώρα συνδέεται πιθανότατα, με τη συνολική λογική της κατάστασης στη Συρία.

Το περιστατικό με τα τουρκικά  αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Συρίας έρχεται εν μέσω επίθεσης των ομάδων της αντιπολίτευσης εναντίων των θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι.

Τονίζεται από ρωσικές πηγές ότι στην στρατιωτική  επιχείρηση συμμετέχει και η πολυπληθής οργάνωση «Ahrar Al-Sam» (μεταξύ  πολλών άλλων), η οποία απολαμβάνει την ολόπλευρη στήριξη της Άγκυρας. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για την παρουσία στην περιοχή του Χαλεπίου Τούρκων  «συμβούλων» ( πιθανόν μέλη της ιδιωτικής στρατιωτικής οργάνωσης SADAT) που υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές.

Έτσι, η Τουρκία έχει δείξει ότι, με δεδομένη την απεριόριστη εισβολή της στις  βόρειες περιοχές της Συρίας,  της άνοιξε η όρεξη  σε σχέση με το Χαλέπι , σε αντίθεση με τις «σφραγισμένες» ρωσο-τουρκικές συμφωνίες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση από τη Μόσχα.

 

 Σύμφωνα με το ρωσικό κέντρο ανάλυσης  στρατηγικών μελετών , ο αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Valery Gerasimov, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Τούρκο ομόλογο του ότι υπήρξε απόφαση για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στην περιοχή Castello στο Χαλέπι.

Πρόκειται  κατά πάσα πιθανότητα για την απόσυρση μέσω του  διαδρόμου στη συνοικία Castello, μέρος των Τουρκμένων μαχητών , από το Χαλέπι. Την ίδια στιγμή, θα αποσυρθούν  και Τούρκοι στρατιωτικοί  σύμβουλοι και  εθελοντές που δρουν στην περιοχή.

Στην πραγματικότητα, η Άγκυρα προσπαθεί επίμονα  να οριοθετήσει σφαίρα επιρροής  έναντι της Ρωσίας στη Συρία, κάτι που έχει εξοργίζει τα μέγιστα το Κρεμλίνο.

Έως τώρα η ρωσική πλευρά δεν έχει παρέμβει  στην προέλαση της τουρκικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Στις συνεχιζόμενη και απρόκλητη  δράση των φιλοτουρκικών ομάδων στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου, είχαμε στην ουσία  παραβίαση της συμφωνίας αυτής (Ρωσίας-Τουρκίας), και οι ρωσικές απειλές στα τουρκικά αεροσκάφη ήταν σχεδιασμένες να επισημάνουν  στην Άγκυρα σχετικά με το απαράδεκτο της περαιτέρω επέκτασης προς την κατεύθυνση του Χαλεπίου. Κρίνοντας από την αντίδραση της Τουρκίας, το σήμα «έχει παραληφθεί» από την Άγκυρα.

Στη Μόσχα την 1η Νοεμβρίου κατέφθασε αμέσως ο αρχηγός του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Hulusi Acar, για  συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τη Ρωσία στο θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στο έδαφος των γειτονικών χωρών, (Συρία και Ιράκ).

Άλλα  λέει όμως και άλλα πράττει στο  συριακό έδαφος .

Το θέμα όμως είναι ότι είναι γραμμένο στο τουρκο-μογγόλικο DNA να μην ακολουθούν συνθήκες και συμφωνίες οι Τούρκοι ποτέ στην ιστορία τους , κάτι που στις μέρες μας θα τους στοιχίσει την ύπαρξη του ίδιου του κράτους τους .

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *