Πότε θα βγούμε από τα σπίτια μας χωρίς φόβο; Πότε θα κυκλοφορούμε χωρίς να στέλνουμε μηνύματα στο 13033;
Πότε θα μπορούμε να πάμε σε ένα καφέ, σε ένα μπαράκι; Θα κάνουμε φέτος διακοπές, έστω και με περιορισμούς;
Αυτά και άλλα πολλά είναι τα ερωτήματα που πέφτουν στο τραπέζι από τους πολίτες, τώρα που η κρίσιμη και δύσκολη περίοδος της πανδημίας φαίνεται να έχει περάσει.
Μπορεί πριν έρθει το Πάσχα να γινόταν ιδιαίτερη αναφορά τόσο από τους επιστήμονες όσο και από την κυβέρνηση για το πόσο σημαντικό είναι να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα, ωστόσο τώρα που όλα δείχνουν πως οι Έλληνες τήρησαν τις οδηγίες των ειδικών, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα.
Από τη μία λοιπόν κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν όλο και πιο συχνά πως η περίοδος που θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων πλησιάζει, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις πασχαλινές του ευχές ανέφερε πως η Ανάσταση φωτίζει την χαρμόσυνη έξοδο από την πανδημία.
Ωστόσο οι άλλοτε πιο συγκρατημένοι, αυστηροί και υπερπροστατευτικοί επιστήμονες φαίνεται πως πλέον προετοιμάζουν και οι ίδιοι το έδαφος προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη φάση της πανδημίας,
Προφανώς σε καμία περίπτωση δεν διαλαλούν όπου σταθούν και όπου βρεθούν πως ο κίνδυνος σταμάτησε να υπάρχει ή πως όσο ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, τόσο λιγότερο πρέπει να φοβόμαστε. Αντιθέτως!
Για τους επιστήμονες δεν έχει τελειώσει τίποτα τόσο σε επιδημιολογικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.
Αυτό που άλλαξε είναι πως αφενός μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για το μέλλον και την χαλάρωση της καραντίνας, αφετέρου αποκαλύπτουν και μερικές αισιόδοξες ειδήσεις που προηγουμένως δεν είχαμε ξανακούσει.
Η ημερομηνία – σταθμός, όπου θα αποφασιστούν πολλά, είναι η ερχόμενη Δευτέρα 27 Απριλίου. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξουν και οι ανάλογες ανακοινώσεις για σταδιακή άρση των μέτρων. Ομως, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι όλα τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν αμέσως. Θα χρειαστούν εβδομάδες ολόκληρες και με προσοχή θα γίνουν τα βήματα που πρέπει.
Τις επόμενες ημέρες στα χέρια της κυβέρνησης θα φτάσει και η έκθεση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου η οποία θα περιλαμβάνει τα βασικά στάδια που θα γίνει η άρση των περιορισμών στην Ελλάδα.
Οπως εξήγησε χθες, κατά την καθιερωμένη επίσημη ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η μαγική λέξη για την επόμενη περίοδο είναι η «απόσταση».
«Καταστήματα θα ανοίξουν, και μπορεί σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιηθεί μάσκα από τους εργαζόμενους στους κλειστούς χώρους και, όταν μας επιτρέψουν οι αριθμοί, να προχωρήσουμε σε μέτρα που ακούτε ότι λαμβάνονται στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς και την ικανοποίησή του για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός.
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως είναι πολύ σημαντικό ό,τι μαθαίνουμε από τις άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε οποιοιδήποτε σχέδιο υπάρχει στα δικά μας δεδομένα.
«Παρακολουθούμε τα ιατρικά δεδομένα και τι κάνουν οι άλλες χώρες και θα αποφασίσουμε σταδιακά» απάντησε ο καθηγητής σχετικά με το ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν ως προς την άρση των απαγορεύσεων.
«Πάμε βήμα-βήμα στο άνοιγμα, όπως πήγαμε και στο κλείσιμο» συμπλήρωσε,
Σε λίγο δεν θα έχουμε ασθενείς στις ΜΕΘ
Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου.
Η ίδια αναφέρθηκε με πολύ ενθαρρυντικά λόγια για την εξέλιξη του κοροναϊού στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα πάνε πολύ καλά, έχουμε αρχίσει και αποσωληνώνουμε περισσότερους ασθενείς. Σε λίγο δεν θα έχουμε εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», για να συμπληρώσει ότι μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα η καθημερινότητα όλων θα αλλάξει.
Οσον αφορά την πιθανότητα ο ιός να εξασθενεί σε υψηλές θερμοκρασίες, η κυρία Κοτανίδου σημείωσε ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, ωστόσο όπως πρόσθεσε το «ευχάριστο είναι ότι στην Ελλάδα όσο ο καιρός φτιάχνει όλοι θα είναι σε εξωτερικούς χώρους και δεν θα συνωστίζονται».
Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση που της έγινε για το εάν φέτος θα υπάρξουν καλοκαιρινές διακοπές η κυρία Κοτανίδου απάντησε θετικά. «Διακοπές θα κάνουμε σίγουρα φέτος, απλώς θα πρέπει να έχουμε σχετική απόσταση ο ένας από τον άλλο ακόμα και στις παραλίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Το αισιόδοξο μήνυμα των επιστημόνων για το καλοκαίρι
Για το θέμα των καλοκαιρινών διακοπών και όχι μόνο μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα μπορέσουμε φέτος να πάμε διακοπές», ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται βασικοί κανόνες, ακόμα «και αποστάσεις στις παραλίες».
Σχετικά με τον τουρισμό και κατά πόσο θα μπορούν να έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως θα μπορούν να έρθουν τουρίστες, αλλά όχι μαζικά. «Θα πρόκειται για επιλεγμένο τουρισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό.
Για την άρση των περιοριστικών μέτρων
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών, τόνισε ότι είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί μέσα στον Μάιο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίζει να πηγαίνει καλά, καθώς αν υπάρξει πισωγύρισμα θα είναι χειρότερη και η υγειονομική και η οικονομική επιβάρυνση!
Δεν σταματά η πειθαρχία μετά την άρση των μέτρων
Ωστόσο παρά τα αισιόδοξα μηνύματα, οι επιστήμονες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δουν τους πολίτες να επαναπαύονται. Άλλωστε και οι ειδικοί ακόμη τονίζουν πως τον κοροναϊό πρέπει να τον φοβόμαστε, μιας και μιλάμε για έναν φονικό και ύπουλο ιό που μεταδίδεται με εξαιρετική ευκολία.
Για τον λόγο αυτό πέρα από τα αισιόδοξα μηνύματα που δίνουν δύναμη στους πολίτες καθημερινά, οι επιστήμονες συνεχίζουν να συνιστούν πειθαρχία και προσοχή.
Το ίδιο τόνισε άλλο και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κοροναϊό, Ηλίας Μόσιαλος.
Ο καθηγητής μιλώντας για την επόμενη μέρα τόνισε ότι έχει ανοίξει «ο δρόμος για την σταδιακή άρση των περιορισμών στην Ελλάδα καθώς έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής από την εφαρμογή τους».
Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι «πειθαρχία θα πρέπει να δείξουμε και για πολλούς επόμενους μήνες», εξηγώντας πως εάν αρχίσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πάρουμε ένα μεγαλύτερο ρίσκο αφού ο κοροναϊός δεν έχει εξαλειφθεί από την ανθρωπότητα κι επομένως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί από εδώ και πέρα, επιστρέφοντας σταδιακά στην καθημερινότητα μας.
Εάν, τα καταφέρουμε και είμαστε πολύ προσεκτικοί, τότε η αποκλιμάκωση θα είναι μεγαλύτερης εμβέλειας, αναφέρει.
Τα πρώτα ελπιδοφόρα αποτελέσματα από τη χρήση κολχικίνης σε 60 Έλληνες ασθενείς
Μεγάλες ελπίδες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών του κοροναϊού σε καρδιά και πνεύμονες, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα σε 60 Έλληνες ασθενείς που πήραν Κολχικίνη.
Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής καρδιολογίας Χ. Στεφανάδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Μ. Κεφαλογιάννη «τα στοιχεία που είχαμε επεξεργαστεί μέχρι χθες το βράδυ, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι δείκτες φλεγμονής CRP πέφτουν στατιστικά σημαντικά. Τα Ηωσινόφυλα πέφτουν.
Επίσης, πέφτουν δείκτες όπως η Τροπονίνη που υποδηλώνει βλάβη στο μυοκάρδιο. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βοηθητικό φάρμακο για τους ασθενείς με κοροναϊό οι οποίοι κινδυνεύουν από καταστροφικές επιπλοκές, όπως είναι η κατάρρευση του μυοκαρδίου και του πνεύμονα»
Η διπλή τυφλή μελέτη παρατήρησης, ξεκίνησε πριν από 2 εβδομάδες στη χώρα μας. Σε αυτή συμμετέχουν 120 ασθενείς από τους οποίους 60 λαμβάνουν Κολχικίνη, συμπληρωματικά με την φαρμακευτική τους αγωγή ( κοκτέιλ φαρμάκων ) και άλλοι 60 που δεν λαμβάνουν το γνωστό αυτό φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας, φλεγμονής του μυοκαρδίου. «Τα πρώτα στοιχεία από του ασθενείς μας στην Ελλάδα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς παρατηρήσαμε μείωση της φλεγμονής» τονίζει ο κος Στεφανάδης.
Η Κολχικίνη θα βοηθήσει ασθενείς με κοροναϊό που έχουν συνοδά προβλήματα με την καρδιά ή όλους τους ασθενείς που νοσούν βαριά;
Στο ερώτημα αυτό ο κος Στεφανάδης ήταν ξεκάθαρος: « Η μελέτη σχεδιάσθηκε για να δει τι γίνεται με αυτούς που νοσηλεύονται για κορωνοϊό και έχουμε υπόνοια ή έκδηλη προσβολή της καρδιάς. Αλλά εάν συμβαίνει αυτό που παρατηρούμε, δηλαδή ότι ρίχνει την φλεγμονή, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί και προληπτικά.
Το δεδομένο μας αυτή τη στιγμή είναι ότι νοσοκομειακοί ασθενείς που παίρνουν και Κολχικίνη, καταγράφουν σημαντικά στατιστική μείωση της φλεγμονής σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν, ανεξάρτητα από το αν είχαν προβλήματα καρδιάς. Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι η Κολχικίνη είναι ένα πολύ φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που συμβάλει στην αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να το μελετήσουμε στον κορωνοϊό», επισημαίνει ο Χ.Στεφανάδης ο οποίος έχει την επίβλεψη της μελέτης με κύριο ερευνητή τον καθηγητή καρδιολογίας Σ. Δευτεραίο και μια ομάδα 100 ερευνητών, καρδιολόγων και λοιμοξιωλόγων υπό την εποπτεία του καθηγητή Π. Γαργαλιάνου.
Πηγή in.gr