Τα παιχνίδια των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ βρίσκεται στην Άγκυρα σε επίσκεψη-αστραπή, ώστε να επαναφέρει στο ‘σωστό δρόμο’ το σύμμαχο που έχει ‘ξεστρατίσει’.

Σκοπός του Αμερικανού Υπουργού είναι να τονίσει πως η τουρκική ηγεσία οφείλει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ τη στιγμή που η Άγκυρα βρίσκεται σε διαμάχη με τη Βαγδάτη για τη ανακατάληψη της Μοσούλης. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Φικρί Ισίκ, αλλά και με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα έχει την απαίτηση για συμμετοχή στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, κάτι που δεν επιθυμεί η Βαγδάτη. . Ο σεβασμός της ιρακινής κυριαρχίας αποτελεί «σημαντική αρχή» που είναι σεβαστή από όλα τα υπόλοιπα μέλη του συνασπισμού, τόνισε σήμερα ιο Αστον Κάρτερ στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Άγκυρα.

Στην ουσία το πρόβλημα της Άγκυρα είναι πως βλέπει να τίθεται εκτός κάδρου. Οι Μεγάλες Δυνάμεις έχουν αποφασίσει να μοιράσουν την περιοχή σε ‘σφαίρες επιρροής’, ωστόσο καμία δεν επιθυμεί να παίζει ρόλο η Τουρκία. Διαβλέποντας το αυτό ο Ερντογάν επιθυμεί de facto να ‘χωθεί’ στο παγνίδι.

Θα παίξουν μαζί του τα άλλα ‘παιδάκια’;

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *