Πρόκληση σεισμών από εξόρυξη πετρελαίου

Πρόσφατη σειρά από σεισμούς στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών προκλήθηκε πιθανότατα από έγχυση λυμάτων σε πετρώματα, ως μέρος διαδικασιών εξόρυξης πετρελαίου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Οι ερευνητές Μαρκ Ζόμπακ και Ραλ Γουώλς υποστηρίζουν πως η αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή συνέπεσε με την αύξηση της έγχυσης αλμυρού νερού σε κοντινά πετρώματα και όχι με δραστηριότητα υδραυλικής ρωγμάτωσης όπως προηγουμένως είχε υποτεθεί.

 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο πραγματικός παράγοντας που ευνόησε τη σεισμική δραστηριότητα ήταν η έγχυση του νερού που συνυπάρχει με φυσικό τρόπο με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέσα στα πετρώματα. Κατά τη διαδικασία της εξόρυξης πετρελαίου, αυτό διαχωρίζεται από το πετρέλαιο και στη συνέχεια απορρίπτεται μέσα στο βράχο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τρεις περιοχές που έχουν υποστεί πολλούς σεισμούς τα τελευταία χρόνια και διαπίστωσαν ότι σε σημεία κοντά σε ακριβώς τις ίδιες τρεις περιοχές είχαν απορριφθεί λύματα από την παραπάνω διαδικασία, και όχι από υδραυλική ρωγμάτωση.

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένες φορές το νερό προέρχεται από σπασμένα φρεάτια, αλλά στις τρεις σεισμικές περιοχές, πάνω από το 95 τοις εκατό των υγρών αποβλήτων προέρχεται από συμβατικές
τεχνικές εξόρυξης πετρελαίου», δήλωσε ο Ζόμπακ.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα διάφορα ενεργά ρήγματα στην Οκλαχόμα προκαλούν έναν σεισμό κάθε μερικές χιλιάδες χρόνια. Η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία αυτή.

«Οι σεισμοί στην Οκλαχόμα θα είχαν συμβεί μελλοντικά», δήλωσε ο Γουώλς. «Αλλά με την έγχυση νερού μέσα στα ρήγματα και τη συμπίεσή τους, επιταχύναμε σημαντικά τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Πριν από το 2008, στην Οκλαχόμα συνέβαιναν ένας ή δύο σεισμοί μεγέθους 4 Ρίχτερ ανά δεκαετία, αλλά μόνο το 2014, έλαβαν χώρα 24 σεισμοί στην πολιτεία.

Σχετικό περιεχόμενο

Βρέθηκε το πιο κρύο μέρος στη Γη
    Νέα ανάλυση στοιχείων δείχνει ότι σε περιοχές...
Read more
Καταρρέει ο τεράστιος παγετώνας Perito Moreno
    Η κατάρρευση μιας αψίδας πάγου από τον...
Read more
Το Κέιπ Τάουν θα ξεμείνει από νερό στις 12 Απριλίου
    Η «Ημέρα Μηδέν» για το Κέιπ Τάουν...
Read more
Τελος η δωρεάν πλαστική σακούλα από 1η Ιανουαρίου
    Σε λίγες μέρες παύει η δωρεάν διάθεση...
Read more
ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.