Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός παλιού είδους στρατιωτικής εξαπάτησης: Τα φουσκωτά όπλα.
Ο φουσκωτός εξοπλισμός της ρωσικής κυβέρνησης αυξάνεται σταδιακά, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times. Στον φουσκωτό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται τεθωρακισμένα, μαχητικά αεροσκάφη αλλα και συστοιχίες πυραύλων, που παρέχονται από την ρωσική εταιρεία RusBal.
Τα φουσκωτά έχουν την δυνατότητα… ταχείας ανάπτυξης και αντιθέτως, πολύ γρήγορα μπορούν να εξαφανιστούν, δηλαδή να ξεφουσκώσουν!
Μεταφέρονται σχετικά εύκολα, και γίνονται στόχοι που προσελκύουν τα πυρά του εχθρού αλλά ταυτόχρονα επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, επιβαρύνοντας τον αντίπαλο με το έργο της επαλήθευσης στόχου.
«Αν μελετήσετε τις σημαντικότερες μάχες της ιστορίας, θα δείτε ότι η πονηριά ειναι που κερδίζει κάθε φορά», δήλωσε ο Αλεξέι Κομαροφ, διευθυντής των στρατιωτικών πωλήσεων της RusBal στους Times. «Κανείς δεν κερδίζει έναν πόλεμο με ειλικρίνεια.»
Στην περίπτωση της Ρωσίας ο συγκεκριμένος τρόπος εχει το όνομα Μaskirovka, ή Μασκάρεμα. Πρόκειται για ένα δόγμα ψυχολογικού πολέμου που γίνεται ένα όλο και πιο κρίσιμο στοιχείο στις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της χώρας.
Οι πιο πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας κινούνται γύρω απο αυτό το δόγμα. Για παράδειγμα τα “πράσινα ανθρωπάκια” στην Κριμαία. Η Ρωσία τότε ειχε αρνηθεί οτι οι ρώσοι που εισήλθαν στην Κριμαία ήταν Ρώσοι στρατιώτες, και μαλιστα έκανε λόγο για στρατιωτες που ηταν σε διακοπές ή που ήταν εθελοντές.
Η ιδέα πίσω από την πρακτική της maskirovka είναι να κρατάς τον εχθρό στα τυφλά, να μην παραδέχεσαι ποτέ τις πραγματικές σου προθέσεις και να αρνείσαι πάντα τις δραστηριότητες σου χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικά και στρατιωτικά μέσα.
Η μέθοδος της Maskirovka ειναι μια τεχνική που πάει πέραν από το απλό καμουφλάζ που χρησιμοποιείται από όλους τους στρατούς και περιλαμβάνει μια σειρά από ιδέες που συμβάλει στην παραπληροφόρηση του εχθρού, η οποία ειναι τόσο χρήσιμη σήμερα όσο ήταν για δεκαετίες.
Σοβιετικοί χάρτες, για παράδειγμα, συχνά περιλάμβαναν ανακρίβειες αλλά εξυπηρετούσαν έτην εθνική ασφάλεια: Εάν έπεφταν στα χέρια ενός κατάσκοπου, θα τον οδηγούσαν σε βάλτους και όχι σε κάποιο χρήσιμο δρόμο.
Στην πραγματικότητα, σχεδόν κάθε ρωσική και σοβιετική ανάπτυξη τα τελευταία πενήντα χρόνια, από την Άνοιξη της Πράγας, στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία και στην Ουκρανία, ξεκινούσε με ένα απλό κόλπο: με στρατιώτες να εμφανίζονται για πρώτη φορά με στολές χωρίς διακριτικά. Το 1968, για παράδειγμα, μια πτήση της ρωσικής Aeroflot έφτασε στην Πράγα με ένα δυσανάλογο αριθμό υγιών νεαρών ανδρών, οι οποίοι στη συνέχεια κατέλαβαν το αεροδρόμιο.
Η εμφάνιση καμουφλαρισμένων στρατιώτων στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, στο Γκρόζνι, την Τσετσενία, προανήγγειλε ευρύτερες στρατιωτικές αναπτύξεις το 1979 και το 1994.
Σήμερα οι ειδικοί φοβούνται ότι η επόμενη τακτική με την ρωσική μέθοδο θα είναι η περιοχή της Βαλτικής, που φιλοξενεί σημαντικές μειονότητες Ρώσων, καθώς και μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική βάση στο Καλίνινγκραντ.
Στην Ευρώπη τα φουσκωτά όπλα χρησίμευσαν στην παραπλάνηση του Τρίτου Ράιχ κατά την διαρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από το καλοκαίρι του 1944 μέχρι το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ τοποθέτησαν ένα «Στρατό Φάντασμα» στη Γαλλία και την κοιλάδα του Ρήνου, προκειμένου να παραπλανήσουν το Τρίτο Ράιχ να υπερεκτιμήσει την ισχύ των συμμαχικών δυνάμεων.
Ο Στρατός Φάντασμα, αποτελείτο από 1.100 άνδρες και μια σειρά από ψεύτικα φουσκωτά άρματα μάχης και όπλα, και ήταν κομμάτι των Ειδικών στρατευμάτων του 23ου Διοικητικού Κέντρου.
Δείτε το τρειλερ του ντοκιμαντέρ του PBS για τον «Στρατό Φάντασμα» (The Ghost Army).