Χέρι χέρι οι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη παρουσίασαν το σχέδιο νόμου που ιδρύει την πανεπιστημιακή αστυνομία
● Το επικίνδυνο τρίπτυχο της επιχείρησης «προστασία των ελληνικών ΑΕΙ»: ελεγχόμενη είσοδος, παρουσία αστυνομικών σωμάτων επί 24ώρου βάσεως και συνεχής ηλεκτρονική παρακολούθηση
● Ποιοι θα στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ, ποια τα όπλα και καθήκοντά τους, πώς θα γίνεται η επιτήρηση των φοιτητών
● Θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο που προβλέπει ποινές μέχρι και οριστικής διαγραφής φοιτητών.
«Ηταν μια εξαιρετική συνεργασία» είπε πολλές φορές χθες η κ. Κεραμέως αναφερόμενη στον κ. Χρυσοχοΐδη. Και ήταν μια εξαιρετικά σπάνια εικόνα. Πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση παρακολουθήσαμε κοινή συνέντευξη Τύπου για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης από υπουργό Παιδείας και υπουργό Αστυνομίας. Βασικά χαρακτηριστικά του προφίλ του νέου ελληνικού Πανεπιστημίου είναι: ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης μέσα-έξω, ελεγχόμενη είσοδος, αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές και διαγραφή «αιωνίων».
Την ίδια στιγμή αλλάζουν οι όροι εισαγωγής στα ΑΕΙ χτίζοντας ένα Πανεπιστήμιο για λιγότερους και «εκλεκτότερους» με τη θέσπιση πολλαπλών ταξικών φραγμών. Το δημόσιο, ανοιχτό Πανεπιστήμιο όπως διαμορφώθηκε από τη δεκαετία του ’70 τελειώνει…
Το όραμα της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τα ελληνικά πανεπιστήμια παρουσίασαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Αστυνομία παντού, ηλεκτρονικά συστήματα συνεχούς παρακολούθησης και επιτήρησης μέσα – έξω – πέριξ και αυστηρές πειθαρχικές ποινές για τους φοιτητές –έως τη διαγραφή τους– αν επιχειρήσουν οποιαδήποτε μορφή δράσης ή διαμαρτυρίας, από απλή ηχορύπανση έως κατάληψη, καθώς πρόκειται για τιμωρητέα «εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος». Η μαύρη τρύπα για πλήθος ιδιώνυμων αδικημάτων μόλις άνοιξε. Στην ίδια επιχείρηση εκκαθάρισης πετάγονται έξω και οι «αιώνιοι».
Θα μπορούσε και μόνος του ο κ. Χρυσοχοΐδης να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για την «Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και την Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος». Είχε, όμως, να παρουσιάσει η υπουργός Παιδείας και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.
Η επιχείρηση «προστασίας» των ελληνικών ΑΕΙ βασίζεται στο εξής τρίπτυχο: ελεγχόμενη είσοδος, παρουσία αστυνομικών σωμάτων επί 24ώρου (5 βάρδιες), συνεχής ηλεκτρονική παρακολούθηση μέσω της δημιουργίας «Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων» εντός των Πανεπιστημίων, που θα είναι συνδεδεμένο με όλα τα συστήματα ασφάλειας και επικοινωνίας του κάθε Ιδρύματος. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την «περίσταση».
Εξίσου βασική παράμετρος, η υποχρέωση των ΑΕΙ εντός των προσεχών μηνών να ασκήσουν τον καθοριστικό ρόλο που τους ανατίθεται (με αποφάσεις συγκλήτων, ευθύνες διοίκησης και δημιουργία ειδικών μονάδων)· διαφορετικά, θα αξιολογηθούν αρνητικά στην τακτική χρηματοδότησή τους!
Αμέσως θα προσληφθούν 1.000 αστυνομικοί που θα προωθηθούν στα πέντε Ιδρύματα τα οποία έχουν πάρει προτεραιότητα, ήτοι ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ, Πατρών. Κάθε μία από τις πέντε βάρδιες θα περιλαμβάνει 200 άτομα. Πόσοι θα είναι κάθε φορά και σε ποιο ίδρυμα, δεν διευκρινίζεται. Ούτε το μίνιμουμ της περιπολίας.
Απειλές ασφάλειας
«Τα Πανεπιστήμια είναι κρίσιμοι δημόσιοι χώροι που δέχονται απειλές ασφάλειας και προστασίας διεθνώς», είπε ο υπουργός ΠροΠο για να επισημάνει ότι «στην Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον απειλές, πέραν των φυσικών καταστροφών, κυβερνοεπιθέσεων κ.ά.». Πρόκειται, όπως είπε, για «λίγες ομάδες που καταστρέφουν τα πανεπιστήμια και επιτίθενται σε ανθρώπους εντός αυτών». Αξιοποιώντας, δε, την παρουσία του νέου υφυπουργού, τόνισε πως από τον Φεβρουάριο του 2017, οπότε και έγινε η επίθεση στον κ. Συρίγο, έως τον Οκτώβριο του 2020, οπότε και συνέβη το ακραίο περιστατικό εις βάρος του πρύτανη του ΟΠΑ, «έχουν σημειωθεί πάνω από 20 περιστατικά βίας». Αμέσως μετά, όμως, ξεκίνησε το μπέρδεμα.
Και οι δύο υπουργοί άρχισαν να γυρίζουν τον γνωστό αποπροσανατολιστικό μύλο της προπαγάνδας και να αλέθουν όλα μαζί τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων για να βγάλουν το χαρμάνι της αστυνομοκρατίας. Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Τα Πανεπιστήμια έχουν σημαντικά προβλήματα. Εστίες εκτεθειμένες, κλειδωμένους χώρους, ελλιπή φωτισμό, ανεξέλεγκτη είσοδο, απουσία σχεδίων εκκένωσης, έλλειψη πυροπροστασίας».
Κανένα απ’ όλα όσα είπε ο υπουργός, βέβαια, δεν απαιτεί αστυνομική λύση. Οργάνωση ναι, φύλαξη ναι, χρήματα περισσότερα, οπωσδήποτε. Ομως το «σωτήριο» κυβερνητικό σχέδιο ξεκινά από την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Κι αν αμφιβάλλει κανείς, ο υπουργός διαβεβαιώνει: «Οταν εμπεδωθεί αυτός ο θεσμός, θα λυθούν πολλά προβλήματα. Κάθε θεσμός σε μια Δημοκρατία εμπεδώνεται στην πράξη». Σε αυτό έχει δίκιο. Αναμένεται η απόλυτη εμπέδωση στην πράξη. Προσοχή όμως! «Δεν επιθυμούμε αστυνομοκρατούμενα Πανεπιστήμια», ξεκαθάρισε η κ. Κεραμέως. «Τα σώματα θα επεμβαίνουν ανάλογα με τις ανάγκες, τις περιστάσεις, τις περιόδους». Ετσι είπε.
Αναλυτικά
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:
● Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση.
● Αστυνομικά καθήκοντα: α) αποτροπή τέλεσης αδικημάτων εντός των χώρων των ΑΕΙ, β) στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Λήψης Σημάτων μαζί με το προσωπικό των ΑΕΙ, γ) περιπολίες, δ) αντιμετώπιση παραβατικότητας. Και: «Φύλαξη, προανάκριση, αυτεπάγγελτη επέμβαση. Εντός και πέριξ», όπως συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Θα κάνουν ήπια αστυνομική αστυνόμευση», διευκρίνισε. Οδηγός, κυρίως το αμερικανικό μοντέλο. Δεν θα έχουν πυροβόλα όπλα. Θα έχουν κλομπ, σπρέι και ό,τι άλλο χωράει στην… ήπια.
● Θα προσληφθούν αμέσως 1.000 αστυνομικοί, με πέντε βάρδιες των 200 ατόμων η κάθε μία. Μισθοδοσία: από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στολές: πράσινο-γκρι, όπως διαφήμισε χθες η «Καθημερινή».
● Εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης, Σε εισόδους «ή λοιπούς εξωτερικούς χώρους». Δημιουργούνται ζώνες ελεγχόμενης πρόσβασης. Αν δεν είναι εφικτή εξωτερικά, θα πρέπει να αιτιολογείται και να είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους. Προβλέπεται κανονισμός ελεγχόμενης πρόσβασης, τον οποίο εισηγείται η «Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας» του Ιδρύματος. Αποφασίζει ο πρύτανης.
● Ιδρύεται Κέντρο Λήψης Σημάτων και Εικόνων. Δηλαδή, ένα σούπερ σύγχρονο σύστημα επιτήρησης. «Δεν θα καταγράφουν τις πανεπιστημιακές παραδόσεις ή τους χώρους εργασίας των μελών ΔΕΠ», διευκρινίζεται. Με απόφαση Συγκλήτου καταρτίζεται το μυστικό σχέδιο ασφάλειας.
● Θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο. Πειθαρχικά παραπτώματα συνιστούν οι: παραβίαση αδιάβλητου, λογοκλοπή, «εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος», χρήση χώρων χωρίς άδεια, ρύπανση, ηχορύπανση(!), με λίγα λόγια οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας, καθώς και χρήση απαγορευμένων ουσιών, τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος. Ποινές; Εγγραφη επίπληξη, απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις, χρήσης εξοπλισμού, αναστολή φοιτητικής ιδιότητας, οριστική διαγραφή.
● Διαγράφονται οι αιώνιοι. Ν+2 το όριο για 4ετείς σπουδές, ν+3 για 5ετείς. Μεταβατικές διατάξεις για ήδη φοιτώντες. Το 30% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ, λένε. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 24%. Και επιτέλους «πρέπει να έχουμε ένα δομημένο πλαίσιο σπουδών, όπως στα σχολεία», είπε η υπουργός. Και νόμος και τάξη. Ολα κομπλέ τώρα.
■ Γιατί αγνόησαν κοινότητα και διοικήσεις; «Δεν τους αγνοήσαμε. Ενα πρόβλημα υπήρχε. Πού θα υπάγεται το Σώμα. Πρέπει να υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ., αλλιώς είναι αντισυνταγματικό», είπαν σχεδόν με μια φωνή. Δεν αναγνωρίζουν ότι κανείς δεν έχει ζητήσει ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ σώμα μέσα στα Ιδρύματα.
Αντιδράσεις των προοδευτικών δυνάμεων, μέχρι και των απόστρατων αστυνομικών
«Ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων»
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η παρουσίαση του σχεδίου νόμου που προβλέπει ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και σκληρές πειθαρχικές ποινές για φοιτητές που θα τολμήσουν να κάνουν από απλό θόρυβο έως κατάληψη. Για αυταρχισμό, καταστολή και οπισθοδρόμηση κάνουν λόγο όλα τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού τόξου, ενώ στα κυβερνητικά σχέδια αντιδρούν ακόμη και απόστρατοι αστυνομικοί.
«Τα Πανεπιστήμια είναι φάροι δημοκρατικής διδασκαλίας και έρευνας. Η αναγκαία φύλαξή τους πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες που λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές Αρχές. Η κυβέρνηση επιλέγει μια αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων Πανεπιστημίων και ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων» δήλωσε ο Νίκος Φίλης, προειδοποιώντας: «Αυτές οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις στα Πανεπιστήμια. Δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη. Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη και τελικώς θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά».
«Η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει επικίνδυνους και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς σε νόμους» ανακοίνωσε το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επιδιώκει να επιβάλει σιγήν ιχθύος στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων των πανεπιστημιακών» και ότι «ποινικοποιεί ακόμα και συλλογικά αποφασισμένες μορφές πάλης». Η Χαρά Κεφαλίδου, υπεύθυνη τομέα Παιδείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δήλωσε: «Η υιοθέτηση αναχρονιστικών μέτρων καταστολής ως απάντηση στην κατά καιρούς έξαρση βίας και ανομίας που επικρατούν στους χώρους των ΑΕΙ αποτελεί οπισθοδρόμηση που παραπέμπει σε μνήμες σκοτεινών εποχών».
«Η απόφαση της κυβέρνησης δεν στοχεύει στην αντιμετώπιση παθογενειών στον χώρο των Πανεπιστημίων, όπως ισχυρίζονται οι συναρμόδιοι υπουργοί, αλλά στο χτύπημα των φοιτητικών αγώνων και στον απόλυτο έλεγχο της συνολικής λειτουργίας της πανεπιστημιακής κοινότητας» ανακοίνωσε η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών (ΚΑΠΑ).
Οπως επισημαίνουν: «Η ίδρυση της ΟΠΠΙ βάζει τους αστυνομικούς απέναντι στους φοιτητές, στα δικά τους παιδιά, και σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού σε όλους είναι γνωστό ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με την ένταση του αστυνομικού αυταρχισμού και της καταστολής».