Πανελλαδικές: Έρχεται αύξηση βάσεων στις περιζήτητες σχολές

Στόχος του υπουργείου Παιδείας η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών των Πανεπιστημίων – «Stop» στην εισαγωγή με λευκή κόλλα – Σε ποια Πανεπιστήμια μειώνονται οι θέσεις και αναμένεται άνοδος βάσεων – Τι θα ισχύσει από φέτος

Αύξηση των βάσεων στα κεντρικά ΑΕΙ και μάλιστα σε περιζήτητες σχολές, όπως η Νομική , οι οικονομικές σχολές και τα παιδαγωγικά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και πτώση στα περιφερειακά ΑΕΙ φέρνουν οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις με τη μείωση του αριθμού εισακτέων και την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία αναμένεται να αφήσει και πολλές κενές θέσεις.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών των Πανεπιστημίων, γι αυτό και δεν θα μπαίνουν πλέον υποψήφιοι με βαθμολογίες 2,3 και 4 , αλλά και η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας , για αυτό και οι αυξομειώσεις στους αριθμούς εισακτέων ανά πεδίο και σε σχέση με το κέντρο και την Περιφέρεια.

Το «τοπίο» περιλαμβάνει 555 λιγότερες θέσεις σε σχέση με πέρσι, μεταφορά 1.040 θέσεων από τα κεντρικά σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια και καθόλου εισακτέους σε τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς άρχισε το σχέδιο συγχωνεύσεων κυρίως «πανεπιστημιοποιημένων» ΤΕΙ με στόχο σταδιακά να επανασχεδιαστεί το «τοπίο» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με γνωστικά αντικείμενα που δεν αλληλοεπικαλύπτονται και σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετήσουν τοπικά και μικροπολιτικά συμφέροντα.

Η ΕΒΕ είναι η σημαντικότερη αλλαγή των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων σε σχέση με πέρυσι. Η ελάχιστη βάσης εισαγωγής θα διαμορφωθεί από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο πολλαπλασιασμένο με συντελεστή από 0,8 έως 1,2. Ο συντελεστής θα οριστεί από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, και αναμένεται να αφήσει αρκετές κενές θέσεις σε τμήματα κυρίως της περιφέρειας με χαμηλές βάσης εισαγωγής.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Οι συντελεστές είχαν καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα στις βάσεις εισαγωγής του 2020 να σημειωθούν πολλές ισοβαθμίες υποψηφίων. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως επανέφερε το σύστημα των συντελεστών βαρύτητας με το οποίο ο βαθμός δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα,α ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο σχολών, Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7). Μία τρίτη αλλαγή αφορά και στη δυνατότητα χρήσης μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

Στοπ στην εισαγωγή με λευκή κόλλα

Στις 77.415 ανέρχεται εφέτος ο αριθμός εισακτέων στα Πανεπιστήμια που, σε συνδυασμό με την καθιέρωση ελάχιστη βάση εισαγωγής , αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η γενική αρχή είναι ότι «κόβονται» θέσεις στην Αθήνα και λιγότερες στη Θεσσαλονίκη και ενισχύονται τα Περιφερειακά Ιδρύματα στις αντίστοιχες ειδικότητες. Όπως λένε οι ειδικοί αυτό σημαίνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για μία θέση στις περιζήτητες σχολές στα κεντρικά Πανεπιστήμια.

Η αλλαγή από την περσινή χρονιά είναι ότι η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν θα επιτρέπει την εισαγωγή με πολύ χαμηλές βαθμολογίες όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο υποψήφιος που λαμβάνει βαθμολογία χαμηλότερη από την ΕΒΕ η οποία προκύπτει από το συντελεστή που όρισαν τα πανεπιστήμια και από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, δεν θα αποκτά τη φοιτητική ιδιότητα.

Οι σχολές που επηρεάζονται από τη μείωση του αριθμού εισακτέων , καταγράφοντας σημαντικές απώλειες θέσεων αφορούν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, τη Νομική Αθηνών, τα Παιδαγωγικά τμήματα και τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη , το Μαθηματικό Αθήνας και Θεσσαλονίκης , το Φυσικό Αθηνών. Αντιστοίχως αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε σχολές του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης , Δυτικής Μακεδονίας Αιγαίου κ.λ.π. Αντίθετα οι Ιατρικές σχολές δεν επηρεάζονται, με την Ιατρική Αθηνών να έχει 165 θέσεις εισακτέων , όπως και πέρυσι, όπως και οι φιλοσοφικές σχολές που δεν έχουν μεγάλες αυξομειώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μετακίνησης θέσεων είναι η Νομική σχολή. Από την Νομική σχολή Αθηνών «χάνονται» 35 θέσεις σε σχέση με πέρυσι την ώρα που 30 θέσεις εισακτέων «πάνε» στην Νομική Κομοτηνής.

Αύξηση στις στρατιωτικές σχολές

Οι στρατιωτικές σχολές ενισχύονται με περισσότερους από 500 επιπλέον εισακτέους σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα η στη σχολή Ευελπίδων υπάρχουν 369 εισακτέοι από 170 πέρυσι ενώ η Σχολή Ικάρων έχει 150 εισακτέους από 65 πέρυσι. Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) έχει 265 εισακτέους από 195 πέρυσι.

Διπλής κατεύθυνσης βάσεις

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι βάσεις θα ακολουθήσουν την πορεία του ασανσέρ. Σε ανοδική τάση αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στις λεγόμενες υψηλόβαθμες σχολές, καθώς όπου υπάρχουν λιγότερες θέσεις αυξάνεται ο ανταγωνισμός . Αντίθετα στα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας η πορεία αναμένεται αν είναι πτωτική καθώς αυξάνονται οι θέσεις ενώ βασικό κριτήριο θα είναι η ζήτηση.

Συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων

Με μηδέν εισακτέους είναι τέσσερα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών από το οποίο αρχίζει το «νοικοκύρεμα» του χάρτη των Πανεπιστημίων . Τέσσερα τμήματα συγχωνεύτηκαν , στο πλαίσιο την αναδιάρθρωσης του «χάρτη» των Πανεπιστημίων.

Το φετινό «τοπίο» περιλαμβάνει 555 λιγότερες θέσεις σε σχέση με πέρσι, δηλαδή από 77.970 πέρσι φέτος ο αριθμός μειώθηκε στις 77.415 μεταφορά 1.040 θέσεων από τα κεντρικά σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ο αριθμός εισακτέων αυξάνεται σε 4.452 από 4.230 πέρυσι ,στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι θέσεις αυξάνονται σε 4.058 θέσεις από 3.696 πέρυσι και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων κατά 4,5%, δηλαδή έχουμε 5,174 θέσεις από 4.718 πέρυσι.

Σε ποια Πανεπιστήμια μειώνονται οι θέσεις και αναμένεται άνοδος βάσεων:

Στο ΕΚΠΑ από 6.913 στις 7.765,
στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο από 1.647 στις 1.563,
στο ΑΠΘ από 6.594 στις 6.396
στο Γεωπονικό από 1.569 στις 1.501
στο ΕΜΠ η μείωση είναι ελάχιστη της τάξης του -0,1%
στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από 4.928 στις 4.857 (-0,71%)
και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από 5.669 στις 5.637

Ποια τμήματα συγχωνεύονται

Το τμήμα Μουσειολογίας Πύργου και Γεωπονίας Αμαλιάδας μεταφέρονται στο Μεσολόγγι.

Καταργούνται δύο τμήματα Γεωργικής Μηχανικής και Φυτικής Παραγωγής και δημιουργείται ένα τμήμα Γεωπονίας στο Μεσολόγγι.

Στο Αγρίνιο καταργείται το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Επιστήμης Αγροτικών Προϊόντων και ιδρύεται το τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Tμήματα που έχουν τον ανώτατο Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 1,20, στο ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
-ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
-ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
-ΙΑΤΡΙΚΗΣ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
-ΝΟΜΙΚΗΣ
-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ
-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
-ΧΗΜΕΙΑΣ
ΑΠΘ
-ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
-ΙΑΤΡΙΚΗΣ
-ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *