Το Eurogroup του Δεκεμβρίου έθεσε ο Τσίπρας ως ορόσημο για το χρέος. Προειδοποίησε: Καλύτερα να λυθεί το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές του 2017 και υπενθύμισε το ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό. Νέα σύνοδος των χωρών του νότου τον Ιανουάριο στη Λισαβόνα.
Καθώς η συγκυρία του ευρωπαϊκού πολιτικού περιβάλλοντος μοιάζει μάλλον ψυχρή ή πάντως όχι θερμή για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής διεμήνυσε ότι είναι προς όφελος όλων να δοθεί λύση πριν το εκλογικό για τη Γερμανία και τη Γαλλία 2017 και έθεσε το ζήτημα με φόντο το προσφυγικό.
Ο κ.Τσίπρας νωρίτερα είχε συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που έχουν και οι δύο μπροστά τους εκλογές το 2017 (ο Ολάντ τον Απρίλιο και η Μέρκελ το Σεπτέμβριο).
Και δεδομένου ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί ούτε κουβέντα για το χρέος πριν τις γερμανικές εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου μηνύματα, θέλοντας να πείσει ότι είναι προτιμότερο το ανοιχτό αυτό ζήτημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη να κλείσει πριν τις κάλπες και να μη μείνει ως εκκρεμότητα για την όποια επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Υπενθύμισε επίσης με νόημα το ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό.
“Πιστεύω ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη ιδίως με την Ελλάδα, που έχει ένα ειδικό ρόλο στο προσφυγικό και εν όψει εκλογικής χρονιάς όπως το 2017 για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες”, είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε επίσης ότι τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για να προετοιμάσουν την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας πως εάν αυτό δε συμβεί τότε θα είναι αναγκασμένοι οι Ευρωπαίοι να τη δανείζουν συνεχώς και η Ελλάδα θα είναι διαρκώς στο γύψο.
“Αυτή την προοπτική δεν την επιθυμεί καμία ελληνική κυβέρνηση και κανείς εκ των εταίρων φαντάζομαι”, πρόσθεσε, διερωτώμενος η επόμενη κυβέρνηση στη Γερμανία τι θα θελήσει να κάνει για την επόμενη ημέρα σε σχέση με την ελληνική κρίση.
“Όπως είπε και ο Ντραγκι: Whatever it takes (σσ: Ό,τι χρειαστεί) για να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”, σχολίασε επίσης ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι αυτό ήταν κοινή διαπίστωση σήμερα με τους συνομιλητές του.
Ο κ.Τσίπρας έθεσε το Eurogroup του Δεκεμβρίου ως ορόσημο για το χρέος, ζητώντας ο νέος χρόνος να βρει την Ελλάδα ήδη ενταγμένη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή έτοιμη να μπει στις αρχές του 2017.
Σημείωσε μάλιστα ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι δεδομένο, διότι έχει τεθεί από το Eurogroup του Μαΐου όπου συμφωνήθηκε το γενικό πλαίσιο με το όριο 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους. Προσέθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό αφορά μάλιστα στην επιτυχία του προγράμματος, διότι όπως είπε εάν δε ληφθούν εγκαίρως αποφάσεις θα υπάρχει κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος. Και σε μία προσπάθεια να προλάβει και να μαλακώσει όποιες γερμανικές αντιδράσεις (καθως το Βερολίνο ενοχλείται όταν η Ελλάδα ζητά λύση τώρα, γεγονός που δείχνει ευθέως ο Σόιμπλε) είπε “Δεν πιέζουμε εμείς για να έρθει πιο μπροστά αυτό το χρονοδιάγραμμα”.