Δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία σε λαθρομετανάστες Αθήνα και Λέσβο με χρηματοδότηση από πρόγραμμα

 

 

Πρόγραμμα δωρεάν διαμονής για τις  ομάδες λαθρομεταναστών στην Αθήνα και τη Λέσβο, λίγο πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους εφαρμόζει τον τελευταίο μήνα η ανθρωπιστική οργάνωση Caritas.Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την Caritas Ελβετίας, απευθύνεται σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε διαδικασία μετακίνησης και περνούν από την Ελλάδα για λίγες ημέρες. Οικογένειες με μικρά παιδιά, άνθρωποι ηλικίας πάνω από 60 χρονών και άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού καταγραφούν στα σημεία εισόδου τους, έχουν την ευκαιρία να μείνουν για λίγες ημέρες σε ξενοδοχεία που έχει μισθώσει η οργάνωση σε Αθήνα και Λέσβο, για να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για δύο ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, συνολικής δυναμικότητας 210 κλινών, και ένα ξενοδοχείο στη Λέσβο, δυναμικότητας 220 κλινών. Συνεργάτες της οργάνωσης εντοπίζουν και ενημερώνουν τις ευάλωτες ομάδες προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας, το λιμάνι του Πειραιά και τη Λέσβο για τη δυνατότητα φιλοξενίας τους στα ξενοδοχεία.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του έργου, Χρύσα Μπαρόγκα, η διαμονή στα ξενοδοχεία είναι διάρκειας από μία έως τρεις ημέρες, ωστόσο σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη μπορεί να γίνει ολιγοήμερη παράταση της φιλοξενίας.

Εκτός από τη διαμονή, η οργάνωση έχει προνοήσει για την παροχή δύο γευμάτων την ημέρα στα ξενοδοχεία, αλλά και για την παροχή ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης. Επίσης, μεταφραστές και κοινωνικοί λειτουργοί υποστηρίζουν τους διαμένοντες στα ξενοδοχεία, προκειμένου να τους συνδράμουν σε ενδεχόμενες ιατρικές ή νομικές ανάγκες τους.

Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι χτες στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενήθηκαν στα τρία ξενοδοχεία στην Αθήνα και τη Λέσβο 1.850 άτομα.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου, ενώ συζητείται και η παράτασή του εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Τις επόμενες ημέρες που αναμένεται επιδείνωση του καιρού και εφόσον χρειαστεί, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα συνεργαστεί με την οργάνωση Caritas για την παροχή 200 vouchers σε πρόσφυγες και μετανάστες για διαμονή στα δύο ξενοδοχεία στην Αθήνα. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Μπαρόγκα, δεν έχει γίνει συζήτηση με το υπουργείο ή την Ύπατη Αρμοστεία για ένταξη της συγκεκριμένης δράσης στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίων για 20.000 θέσεις φιλοξενίας, που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και διευκρινίζει ότι η φιλοσοφία των δύο προγραμμάτων είναι διαφορετική, καθώς η Caritas παρέχει ολιγοήμερη διαμονή, ενώ το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Αρμοστείας κάνει λόγο για φιλοξενία διάρκειας έως έξι μηνών.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Caritas παρέχει σε πρόσφυγες και μετανάστες στις εγκαταστάσεις της, επί της οδού Καποδιστρίου 52 στην Αθήνα, ζεστά ρούχα και είδη ατομικής υγιεινής, ενώ για τις ημέρες των γιορτών διανέμει vouchers αξίας δέκα ευρώ για αγορές τροφίμων από σούπερ μάρκετ. Τις ημέρες των Χριστουγέννων δόθηκαν περίπου 250 τέτοιες δωροεπιταγές, ενώ παρόμοιος θα είναι και ο αριθμός όσων θα διανεμηθούν σήμερα και αύριο ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *