Το πρώτο κινητό χωρίς μπαταρία είναι γεγονός

Ένα κινητό τηλέφωνο που δεν χρειάζεται μπαταρία ανέπτυξαν μηχανικοί του University of Washington στο Σιάτλ.

Όπως αναφέρει το Reuters, η συσκευή αυτή είναι φτιαγμένη από υλικά που είναι ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο και μπορεί να λαμβάνει και να πραγματοποιεί φωνητικές κλήσεις, καθώς και να επικοινωνεί με ένα ειδικό σταθμό- βάση.

Παράλληλα, τροφοδοτείται με ενέργεια που αντλεί από τα ραδιοκύματα στο γύρω περιβάλλον. «Τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων βρίσκονται παντού γύρω μας- σταθμοί FM εκπέμπουν ραδιοκύματα, σταθμοί AM το κάνουν, τηλεοπτικοί σταθμοί, πύργοι κινητής τηλεφωνίας. Μεταδίδουν κύματα ραδιοσυχνοτήτων» λέει ο Βαμσί Τάλα, ένας εκ των ερευνητών.

 

Η ομάδα έφτιαξε τη συσκευή έτσι ώστε να χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια για να πραγματοποιεί κλήσεις από ό,τι κανονικά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούν αναλογικά αντί για ψηφιακά σήματα. «Αν δείτε ένα τυπικό κινητό τηλέφωνο, καταναλώνει εκατοντάδες milliwatt ενέργειας ενώ πραγματοποιεί φωνητικές κλήσεις, και είναι αδύνατον να φτιάξεις μια τέτοια συσκευή χωρίς μπαταρία» σημειώνει ο Τάλα.

Προς το παρόν, οι χρήστες του τηλεφώνου πρέπει να φορούν ακουστικά και να πατούν ένα κουμπί για εναλλαγή μεταξύ ομιλίας και ακρόασης, σαν τα walkie-talkie- ωστόσο οι δημιουργοί της συσκευής σχεδιάζουν πιο προηγμένα πρωτότυπα, με οθόνες χαμηλής ενέργειας για γράψιμο μηνυμάτων, και ακόμα και μια αρκετά απλή κάμερα. «Στο μέλλον όλα τα smartphones θα έρχονται με battery-free mode, όπου θα μπορείς τουλάχιστον να πραγματοποιείς τηλεφωνικές κλήσεις όταν έχει τελειώσει η μπαταρία σου» εκτιμά ο Βαμσί Τάλα.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *