Στις απειλές ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει η Τουρκία, κάνοντας κάθε μέρα και πιο ορατό τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος». Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιοποιεί το ζήτημα, δεδομένων και των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, στο έπακρο.
Η Τουρκία προσανατολίζει σταθερά τις κινήσεις στη λογική της συνδιαχείρισης και σε αυτή τη βάση εστιάζει το σύνολο των προκλήσεων της, όπως αποδεικνύει και σχετική ανακοίνωση στην οποία προχώρησε σήμερα το υπουργείο Ενέργειας της Άγκυρας, καλώντας μάλιστα σε συμφωνία «win win».
Στο Παρίσι
Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε την Τρίτη το Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με το Γάλλο ομόλογο του, με στόχο όπως ανέφεραν κυπριακές κυβερνητικές πηγές το συντονισμό Γαλλίας – Κύπρου με φόντο και τις κινήσεις που θέλει να δρομολογήσει η Λευκωσία στο πλαίσιο της ΕΕ.
Με το γεωτρύπανο «Fatih» να παραμένει σε «ετοιμότητα» για γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου και το Barbaros να κινείται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, επίσης, νότια της Λεμεσού, η Κυπριακή Δημοκρατία σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της. Εκτός από το ταξίδι του Ν. Χριστοδουλίδη στην Γαλλία, το θέμα θα θέσει στην ΕΕ, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, στη Ρουμανία, ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δηλώσεις του την Τρίτη, τόνισε ότι είναι η ώρα των ευθυνών για τα Ηνωμένα Έθνη και τις ισχυρές χώρες καθώς δεν μπορεί να ισχύει το κοράνι του Διεθνούς Δικαίου του Ερντογάν.
Να σημειωθεί ότι ήδη έχουμε ανακοινώσεις τόσο από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, όσο και τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ και μία σειρά άλλες χώρες, με τη Λευκωσία να χτίζει ένα «τείχος» διεθνών αντιδράσεων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
Στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνοντας ότι «παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις» και «προτρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την μείωση των εντάσεων».
Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας σε ανακοίνωση του την Τρίτη, επαναλαμβάνει για ακόμα μία φορά την πάγια απειλή της Τουρκίας ότι δεν θα δεχθεί την δημιουργία «τετελεσμένων» που δεν θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη της, υποστηρίζει ότι οι κινήσεις του Barbaros και του Fatih είναι στο πλαίσιο των νόμιμων δικαιωμάτων της ισχυρίζεται ότι η Άγκυρα και το ψευδοκράτος δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι: «αντί να τροφοδοτούμε τις περιφερειακές συγκρούσεις με την αύξηση της αβεβαιότητας και την κλιμάκωση της έντασης, σας προσκαλούμε να επωφεληθείτε από την προσέγγιση της χώρας μας για μία win-win συμφωνία, που θα σας να εξασφαλίσει ένα δίκαιο μερίδιο στο νησί και θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας περιοχής σταθερότητας»…
Αντίδραση Αποστολάκη
Από την πλευρά της Αθήνας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ότι «παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες».
Την παράνομη δραστηριότητα της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ κατήγγειλε ξανά και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου θα επιτείνουν περαιτέρω την απομόνωσή της Τουρκίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία πλοία υποστήριξης της παράνομης γεώτρησης του Fatih στην κυπριακή ΑΟΖ, το “Siem Luisa” που παρουσιάζεται από την Τουρκία ως “Korkut”, το “Siem Sophie” που παρουσιάζεται ως “Sancar” και το “Siem Sasha” που παρουσιάζεται ως “Altan”, μέχρι τη Δευτέρα ήταν εγγεγραμμένα στο νορβηγικό Νηολόγιο (Norway International Register), όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» παρά το γεγονός ότι άτυπα άλλαξαν όνομα, στο πλαίσιο της τακτικής της Τουρκίας να παραπλανήσει.
Επίσης, μέχρι τη Δευτέρα τα εν λόγω σκάφη που παραβιάζουν την κυπριακή και διεθνή νομοθεσία και κατά των οποίων, όπως αναφέρεται, έχουν κινηθεί διεθνείς νομικές διαδικασίες, δεν ήταν εγγεγραμμένα στο τουρκικό Νηολόγιο (Turk Loydou).
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, ο Ρ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε «νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” επί των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο», τα οποία όπως υποστήριξε «είναι αδιαπραγμάτευτα». Δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πάγια θέση της χώρας του ότι «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των “Τουρκοκυπρίων”», καλώντας επί της ουσίας και το ΝΑΤΟ να παρέμβει υπέρ της Άγκυρας λέγοντας: «σε αυτή τη διαδικασία αναμένουμε από το ΝΑΤΟ να σεβασθεί τα δικαιώματά της Τουρκίας να την βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης».
Οι αντιδράσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία συνδέονται άμεσα με την προσπάθειά της να διατηρήσει το ρόλο της στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και να ενισχύσει στο εσωτερικό μέτωπο το εθνικιστικό αίσθημα, σε μία περίοδο που ο ίδιος αντιμετωπίζει σοβαρότατη πολιτική και οικονομική πίεση.
Αναλυτές υποστηρίζουν μάλιστα, ότι η κρίση που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία στη Κύπρο είναι στο πλαίσιο του αποπροσανατολισμού, με δεδομένες και τις οξύτατες αντιδράσεις που προκαλούνται στην χώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της βαθιάς πολιτικής κρίσης η οποία αναμένεται να εκραγεί και μέσα από την απόφαση για την επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, που έχει ήδη προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις.