Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης του πρώην ανακτόρου του κτήματος Τατοΐου

 

 

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) εξέτασε μια μελέτη αναστήλωσης, καθώς και τη στατική προμελέτη και δέχθηκε τις βασικές κατευθύνσεις. Αναγκαία είναι η σύνταξη οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής και, στη συνέχεια, η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, καθώς δεν είναι εύκολο να βρεθούν χρήματα από αλλού. Το πρώην βασιλικό κτήμα έχει έκταση 42.000 στρεμμάτων. Ο ιστορικός πυρήνας του, με το ανάκτορο, τα βοηθητικά κτίρια, τους κήπους και το αισθητικό δάσος, είναι 60 στρ. και έχει χαρακτηριστεί από το 2003 ιστορικός τόπος.

Τότε κηρύχθηκαν και αρκετά κτίρια, σε ελάχιστα όμως έχουν γίνει παρεμβάσεις.

Το κτίριο του ανακτόρου αποτελεί αντίγραφο αγροικίας των Ρομανόφ στα θερινά ανάκτορα του Πέτερχοφ, η οποία είχε κτιστεί το 1826-28. Θεμελιώθηκε από τον Γεώργιο Α’ το 1884 σε σχέδια Σάββα Μπούκη και γύρω του αναπτύχθηκαν ειδικά σχεδιασμένοι κήποι και ένα αισθητικό δάσος, σε τρία επίπεδα. Μερικά από τα δέντρα είναι πλέον αιωνόβια όπως διαπίστωσε το ΕΘΙΑΓΕ, και θα προστατευθούν και αυτά.

Το 1937 έγιναν παρεμβάσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα (τσιμέντο) οι οποίες άλλαξαν και την εικόνα των προσόψεων, καθώς φουρούσια και κομψές κατασκευές από χυτοσίδηρο ξηλώθηκαν, πόρτες τειχίστηκαν και ανοίχτηκαν άλλες. Επίσης, διαμορφώθηκε αλλιώς η εσωτερική κυκλοφορία.

Το 1953 σημειώθηκαν αλλαγές και στο υπόγειο, ώστε να δημιουργηθεί κινηματογράφος. Επίσης, προστέθηκαν χώροι υγιεινής για κάθε δωμάτιο και πισίνα σε εξωτερικό χώρο, η οποία είχε εξαρχής αστοχίες. Τώρα δίνει μια θλιβερή εικόνα, σκεπασμένη με νάιλον ώστε να μη γίνει κάποιο ατύχημα και περιτριγυρισμένη από συρματοπλέγματα. Θα χρησιμοποιηθεί όμως ως αποθήκη νερού για πυρόσβεση.

Η αποκατάσταση θα έχει στο επίκεντρό της την αρχική εσωτερική και εξωτερική μορφή του ανακτόρου, καθώς και την εσωτερική κυκλοφορία. Οι δύο όροφοι έχουν εμβαδόν από 1.100 τετραγωνικά μέτρα, η σοφίτα 582 και το υπόγειο 1.219. Είναι αρκετοί για να στεγαστεί εκεί ένα μουσείο και οι βοηθητικοί χώροι (πωλητήριο, καφέ, τουαλέτες) θα λειτουργήσουν στο παρακείμενο κτίριο των μαγειρίων, ένα από τα ελάχιστα που έχουν αναστηλωθεί.

Σχετικά με το περιεχόμενο του μελλοντικού μουσείου, έγιναν αρκετές ερωτήσεις. Οπως εξήγησε η Τέτη Χατζηνικολάου, στο Τατόι έχει συγκεντρωθεί ό,τι βρέθηκε στην Ηρώδου Αττικού, όπως και στο Πολυδένδρι. Επομένως, υπάρχει πολύ υλικό. Αλλά,ένα μεγάλο μέρος επίπλων είναι στοιβαγμένο σε αποθήκες και υπάρχουν ακόμη 500 κιβώτια με αντικείμενα που δεν έχουν ποτέ ελεγχθεί. Θα γίνει πάντως προσπάθεια για ανάκτηση του αρχικού διακόσμου σε κάθε δωμάτιο, αν και, όπως όλα δείχνουν, η ατμόσφαιρα θα είναι από τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του ανακτόρου, τη δεκαετία του ’60.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *