Δικαίωση για όσους έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο

 

 

Οι τράπεζες θα πρέπει να δέχονται τόσο την εξόφληση μηνιαίων δόσεων όσο και τη μερική ή ολική αποπληρωμή των δανείων με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης και όχι την τρέχουσα. Αυτό προβλέπει η υπ’ αριθμ. 334/2016 απόφαση (που βρίσκεται στο στάδιο καθαρογραφής) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που δίκασε συλλογική αγωγή δανειοληπτών ελβετικού φράγκου. Η απόφαση, αν και δεν είναι άμεσα εκτελεστή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για διευθέτηση των οφειλών από στεγαστικά δάνεια, ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ σήμερα, τα οποία λήφθηκαν με ρήτρα ελβετικού φράγκου και δίνει «ανάσα» σε 65.000-70.000 δανειολήπτες.

Με την απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο ορίζει ότι:

• Η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να δέχεται τις μηνιαίες πληρωμές δόσεων με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την εκταμίευση του δανείου.

• Απαγορεύει στην τράπεζα να καταγγείλει τις συμβάσεις των δανείων εάν οι δανειολήπτες καταβάλουν τα ποσά των τοκοχρεολυτικών δόσεων σε ελβετικό φράγκο με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά την εκταμίευση του δανείου.

• Την υποχρεώνει να δέχεται μερική ή ολική αποπληρωμή του δανείου σε ελβετικά φράγκα με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης.

• Υποχρεώνει την εναγόμενη να προβεί στον συνυπολογισμό όλων των χρεώσεων ήτοι τόκων δόσεων αλλά και καταβολών εκ μέρους των δανειοληπτών που έχουν γίνει κατόπιν μετατροπής ελβετικού σε ευρώ με βάση την ισοτιμία ευρώ ελβετικού κατά τον χρόνο εκταμίευσης του καθενός δανείου, ειδάλλως με βάση το ποσό των ευρώ που εκταμιεύτηκε και το συμβατικό επιτόκιο.

Το θέμα της αποπληρωμής των δανείων σε ελβετικό φράγκο δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και έχει απασχολήσει την Κομισιόν, καθώς σε επίπεδο ΕΕ έχουν εκταμιευτεί σχεδόν 5 εκατομμύρια δάνεια σε ελβετικό (τα περισσότερα -πάνω από 1,5 εκατομμύριο- δόθηκαν στην Ουγγαρία).

Ανάλογες λοιπόν αποφάσεις έχουν εκδοθεί και από εθνικά δικαστήρια κρατών της ΕΕ και όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι με τη συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει ο δρόμος να βρεθεί λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *