Η Ελλάδα θα αναλάβει ακαδημία κατασκόπων που θα δημιουργήσει η ΕΕ

Οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συμφωνήσουν σε 17 νέα πρότζεκτ, τα οποία προκύπτουν από τη συμφωνία PESCO (Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία),  που προβλέπουν από τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των υποδομών, μέχρι την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και των αεροπορικών συστημάτων, σύμφωνα με προσχέδιο, γνώση του οποίου έχει το Politico.

 

Τα νέα έργα που θα υπογραφούν από όλους τους υπουργούς Άμυνας, εκτός από εκείνους της Δανίας, της Μάλτας και της Βρετανίας στο πλαίσιο του Συμφώνου για την Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (PESCO) ξεκινούν από βελτίωση της εκπαίδευσης μέχρι ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και των αεροπορικών συστημάτων, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του εγγράφου που φέρνει στην δημοσιότητα το Politico.

Η δημιουργία μίας κοινής σχολής κατασκοπείας στην Ε.Ε. θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών. Μέχρι πρόσφατα, μία σημαντική εμβάθυνση της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών μπλοκαρίστηκε από την Βρετανία, η οποία την θεωρούσε ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στην συμμαχία πληροφοριών μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Βρετανίας. Με το Brexit να πλησιάζει η Βρετανία δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο, σύμφωνα με το περιοδικό.

H Ελλάδα θα ηγείται

Εντούτοις θα προκαλέσει εντύπωση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα το γεγονός, ότι η Ελλάδα θα κληθεί με την βοήθεια της Κύπρου να αναλάβει την ακαδημία κατασκοπείας. «Δηλαδή δύο από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. που έχουν τους στενότερους δεσμούς με την Μόσχα θα αναλάβουν το έργο», σχολιάζει το περιοδικό.

Ακόμη, σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο, η Ελλάδα θα ηγείται του πρότζεκτ για τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις, γράφει το Politico.

Η Γαλλία και η Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger. Η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones. Ακόμη, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η Τσεχία θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *