Πρωταθλητές κόσμου στην ((σούρα)) Αγγλοι και Σκωτσέζοι

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αγγλοι και Σκωτσέζοι κατακτούν την πρώτη θέση σε ένα διεθνές πρωτάθλημα για το πόσο συχνά οι άνθρωποι μεθάνε τόσο ώστε να χάνουν την ισορροπία τους και να αποκτούν δυσκολίες στην ομιλία.

Η Παγκόσμια Ερευνα για τα Ναρκωτικά (GDS) για το 2020 δείχνει ότι το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τη χρήση οποιουδήποτε άλλου ναρκωτικού, με πάνω από το 5% ατόμων κάτω των 25 ετών να έχουν ζητήσει νοσοκομειακή θεραπεία έπειτα από μέθη, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσον όρο του 2%.

Το ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω μέθης ήταν υψηλότερο από εκείνο των χρηστών οποιουδήποτε άλλου ναρκωτικού που αναφέρεται στην έκθεση, εκτός από την ηρωίνη. Η κατανάλωση αλκοόλ ήταν πολύ πιο διαδεδομένη, με το 94% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι έπινε αλκοόλ, σε σύγκριση με το 2,3% που έκανε χρήση ηρωίνης.

Στην έρευνα ερωτήθηκαν 110.000 άνθρωποι παγκοσμίως –5.283 στο Ηνωμένο Βασίλειο–, από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Επαναλήφθηκε το πόρισμα του περασμένου έτους, ότι δηλαδή οι Βρετανοί μεθούν πιο συχνά συγκριτικά με άλλες χώρες, και τα ευρήματα του επόμενου έτους ήταν πιο ισχυρά, επειδή η έρευνα προσδιόριζε τι θεωρούσε μέθη.

Από τους ερωτηθέντες ζητήθηκε να πουν πόσες φορές είχαν πιει τόσο ώστε «οι σωματικές και ψυχικές σας ικανότητες να έχουν μειωθεί σε σημείο όπου επηρεάστηκε η ισορροπία/ομιλία σας, δεν μπορούσατε να εστιάσετε καθαρά και η συνομιλία και οι συμπεριφορές σας ήταν προφανώς ξένες προς τους οικείους σας». Σκωτσέζοι και Αγγλοι δήλωσαν ότι είχαν μεθύσει κατά μέσον όρο πάνω από 33 φορές τον τελευταίο χρόνο. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό και των 25 χωρών που μελετήθηκαν και περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ισπανία. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν πάνω από 20 φορές, με τον χαμηλότερο αριθμό να απαντάται στην Κολομβία – 6,5 φορές. Μόλις το 7% των Βρετανών δήλωσε νηφάλιο τους τελευταίους 12 μήνες.

Κατά μέσον όρο, το 32,8% παγκοσμίως δήλωσε ότι μετάνιωσε που ήπιε σε τέτοιο βαθμό, με τους Αγγλους να είναι οι λιγότερο μετανοημένοι. Στην Αγγλία μετάνιωσε μόνο το 31% και στη Σκωτία το 33,8%, σε σύγκριση με το 88,3% των Κολομβιανών.

Το εύρημα, κατά την έκθεση, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. «Δεδομένου ότι για τους περισσότερους η μέθη είναι εθελοντική, είναι εντυπωσιακό ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων το μετανιώνει. Προηγούμενη έρευνα του GDS έδειξε ότι οι περισσότεροι, όταν μεθούν, είναι πιθανό να καταναλώνουν σχεδόν ολόκληρο τον εβδομαδιαίο προϋπολογισμό τους σε μία ημέρα, εκθέτοντας τους εαυτούς τους σε ατυχήματα, τραύματα και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, εξαιτίας της πανδημίας».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *