Ψυχρολουσία περίμενε την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών μπλόκαραν την εκταμίευση της δόσης για ένα τεχνικό κυρίως λόγο και μετέθεσαν την εκταμίευση των 2,8 δισ. για το τέλος του μήνα. Το Eurogroup αναγνώρισε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα 15 προαπαιτούμενα και κατά συνέπεια η Αθήνα έχει εξασφαλίσει το 1,1 δισ., που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ωστόσο, δεν ενέκρινε τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Ετσι, η έγκριση της εκταμίευσης όλου του ποσού της δόσης, δηλαδή και τα 2,8 δισ., αναβάλλονται για το τέλος του μήνα στην τακτική συνάντηση του Euroworking Group στις 24-25 Οκτωβρίου.
Το κώλυμα προέκυψε με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ύψους 1,8 δισ.) να έχει απορροφηθεί. Δηλαδή, αν τα χρήματα που δόθηκαν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν απορροφηθεί από τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτά τα στοιχεία, όμως, δεν ήταν διαθέσιμα στο χθεσινό Eurogroup, για αυτό δεν μπορούσε και να δοθεί και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πλευρά προσπαθούσε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το Σάββατο βράδυ να βρει τα στοιχεία που χρειαζόταν, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Από τη δόση των 2,8 δισ. που προοριζόταν για τα ελληνικά ταμεία, το 1,1 είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, για αυτό και η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης κόπηκε στα δύο.
Και ενώ το θέμα είναι τεχνικής φύσης και τα μέλη του Eurοgroup θα μπορούσαν να το παραβλέψουν και να εγκρίνουν τη δόση, παρατηρήθηκε σκλήρυνση της στάσης των εταίρων και στροφή προς την τήρηση των κανόνων κατά γράμμα. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και ενώ εξελισσόταν η συζήτηση για το κατά πόσον τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί, η γερμανική πλευρά κράτησε την πιο αυστηρή στάση, που εστίασε σε παρατηρήσεις για καθυστερήσεις, και ζήτησε να υπάρξουν διευκρινίσεις σε αρκετά σημεία των προαπαιτουμένων.
Και για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών το κώλυμα ήταν τεχνικής φύσης, καθώς χρειάζεται περισσότερο χρόνος για να ελεγχθούν κατά πόσον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Σεπτεμβρίου έχουν δοθεί στους ιδιώτες που αντιστοιχούσαν. Ο ίδιος, όμως, τόνισε ότι η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε «καλό κλίμα» και πως η απόφαση ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα «λήφθηκε ομόφωνα». Για τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί «η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο» και όλα τα προαπαιτούμενα επί της αρχής είναι ολοκληρωμένα, παρά τις ορισμένες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σειρά από θέματα, όπως τις διοικήσεις των τραπεζών, που ακόμη δεν έχουν πλήρως ολοκληρωθεί, ή ως προς την παραχώρηση ασυλίας στο μέλη του διοικητικού συμβουλίου του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, που ακόμη δεν έχει δοθεί κ.λπ.
Οσον αφορά το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν αρκετά ασαφής και τόνισε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα επεξεργάζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), ενώ τα υπόλοιπα μέτρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που θα κρίνουν και τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθούν μόνο στο τέλος του προγράμματος και μόνο αν κριθούν αναγκαία.