Θες να είσαι ευτυχισμένος συνεχώς; Δες τους ενδεδειγμένους επιστημονικούς τρόπους

Το να ζούμε στο τώρα, συγκεντρώνοντας τη σκέψη μας και την προσοχή μας σε αυτό που κάνουμε τη δεδομένη στιγμή– ειδικά εαν αυτη η στιγμή περιλαμβάνει την ερωτική επαφή- οδηγεί στη ψυχική υγεία και τη γενικότερη ευημερία του ατόμου, σύμφωνα με έρυνες ψυχολόγων του Πανεπιστημίου Harvard.

Ωστόσο, οι έρευνες κατέδειξαν πως οι άνθρωποι σπαταλούν το μισό σχεδόν από το χρόνο τους σκεπτόμενοι πράγματα άσχετα με αυτό που κάνουν στο παρόν. Δηλαδή, ενώ το σώμα τους και οι ασθήσεις τους βρίσκονται στο “εδώ και τώρα”, το μυαλό τους πηγαίνει στο “εκεί και τότε” ή στο “αύριο και το μετά”.

Αυτή όμως η περιπλάνηση του μυαλού, με το “φτερούγισμα” των σκέψεων και τη διασπαση της προσοχής, εξασθενεί τη βούληση των ανθρώπων να επικεντρώνονται σε ένα πράγμα κάθε φορά, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ασυνείδητα ο παρορμητισμός τους και να μειώνεται η ικανότητα του αυτοελέγχου, και ως εκ τούτου να βιώνουν λιγότερη ευτυχία ακόμα κι αν αυτό που κάνουν σε μία δεδομένη στιγμή του παρόντος είναι μία πραγματικά ευχάριστη δραστηριότητα.

Οι ερευνητές- μέσα απο τη συμμετοχή 2.250 εθελοντών- βρήκαν πως οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν κάνουν έρωτα, αθλούνται ή μετέχουν σε μία συζήτηση και λιγότερο ευτυχισμένοι όταν εργάζονται, όταν ξεκουράζονται ή όταν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή, γιατί ακριβώς με αυτές τις τελευταίες δραστηριότητες το μυαλό των ανθρώπων τείνει να περιπλανιέται περισσότερο, με αποτέλεσμα συστηματικά να βιώνουν όλο και λιγότερη ευτυχία.

Επομένως -κατά τους ερευνητές- η αναπόληση, οι αναμνήσεις, η ονειροπόληση, ο προβληματισμός και η πρόβλεψη του μέλλοντος, είναι διαδικασίες που κάνουν τους ανθρώπους περισσότερο δυσαρεστημένους, αφού τους εμποδίζουν να βιώσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και να αφουγκραστούν τις πραγματικές τους ανάγκες στο τώρα, στο παρόν.

“Το ανθρώπινο μυαλό είναι κατά βάση ένα περιπλανώμενο μυαλό, αλλά το περιπλανώμενο μυαλό δεν μπορεί να βιώσει ευτυχία”, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Δραστηριότητες και συνήθειες όπως το κάπνισμα, η πολυφαγία και η υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο μπορούν να ερμηνευθούν μέσα από αυτά τα ευρήματα, αφού είναι κατεξοχήν δραστηριότητες που συνδέονται ενισχυτικά με την διασκορπισμένη και άστατη-χωρίς συνοχή σκέψη. Kαι η άστατη σκέψη γίνεται πολύ γρήγορα μία απαισιόδοξη, αρνητική σκέψη.

Ερωτώμενος γιατί οι άνθρωποι φαίνονται να είναι σχεδόν ολοκληρωτικά εστιασμένοι και απερίσπαστοι στη διάρκεια της ερωτικής πράξης, ο Matthew Killingsworth, επικεφαλής της έρευνας δήλωσε , πως το σεξ είναι πράγματι μία από τις λίγες κατηγορίες δραστηριοτήτων που απαιτεί την πλήρη επικέντρωση και προσοχή από τη μεριά μας για να λειτουργήσει προς όφελος μας. Οι άνθρωποι φαίνονται να το γνωρίζουν αυτό και σε συνδυασμό με το ότι ένα μεγάλο κομμάτι της αυτοεκτίμησης τους διενεργείται και σφυρηλατείται μέσα από τη σεξουαλική επίδοση και ικανοποίηση, το μυαλό και η σκέψη τους “παραδίδονται” στο εδώ και τώρα της σεξουαλικής επαφής.

Όμως, όταν το ανθρώπινο μυαλό ‘εχει εκπαιδευτεί από προηγούμενες δραστηριότητες να “πετάει εδώ κι εκεί” αναπόφευκτα αυτή η συνήθεια θα επεισέλθει και στη διαδικασία του σεξ – αργά ή γρήγορα- με οδυνηρα αποτελέσματα…  Η άστατη και άτακτη σκέψη,που δεν επικεντρώνεται στο “εδώ και τώρα”, διασπά την προσοχή, μας κάνει να ξεχνάμε πράγματα, μας δημιουργεί την αίσθηση της απώλειας ελέγχου, και όλα αυτά πυροδοτούν και ενισχύουν το άγχος μας.

 

Συμπέρασμα: Μάθετε να ελέγχετε την προσοχή και τη σκέψη σας. Η ψυχική υγεία έιναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτούς τους δύο σπουδαίους παράγοντες. Δεν μπορεί να χαλαρώσει και να νιώσει πραγματική ηρεμία και ξεκούραση ένα άτομο του οποίου το σώμα βρίσκεται στην κουζίνα, στην τηλεόραση ή στο κρεβάτι, αλλά το μυαλό του βρίσκεται στο γραφείο, την τράπεζα, στο λογιστή, στην εφορία, σε ένα χτεσινό ή αυριανό ραντεβού. Ας μάθουμε να ζούμε μία μέρα κάθε φορά, μία στιγμή την κάθε στιγμή…Αυτό είναι ένα από τα μεγάλια κλειδιά της ευτυχίας.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *